Майчинство

Ценни уроци за живота, на които ни учат децата

Любовта е безусловна

28.11.2014г. / 16 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Децата са най-голямото щастие за родителите си и наши най-големи учители. Вижте няколко ценни уроци за живота, на които ни учат малките.

Открийте красотата около себе си

За нас възрастните мрачното, студено и дъждовно време често е повод да виждаме само сивотата на деня, което по някакъв начин дава отражение и на настроенията ни. За децата това време е красиво.

Те могат да намерят забавлението и красотата навсякъде като скачането в локвите, тичането под дъжда, замерването със снежни топки. Едно напомняне към възрастните за това как сивото може да бъде цветно.

Никога не се отказвайте

Спомняте ли си времето, когато детето ви трудно се катереше на пързалката, повдигаше се на пръсти, за да докосне ключа на лампата, държеше трудно лъжичката за хранене и т. н. Сега си спомнете, че всички тези неща са му коствали много усилия във времето, но то никога не се отказваше.

Честността е най-добрата политика

Децата поначало не лъжат, докато не се научат от възрастните. Те имат способността да кажат на възрастните всичко, което мислят, дори това да показва нашите недостатъци. От друга страна ние често забравяме да бъдем честни и открити с близки, приятели, колеги. Още нещо, което можем да научим от малките.

Бъдете себе си

Спомнете си колко пъти на път за парка, градината или у дома вашите малки същества са слагали корони в косите, обличали са се като любимите си анимационни герои и т. н. За нас това е забавно, за децата това е нормално и нещо, което ги прави щастливи.

Това са те. Естествени, неподправени, винаги готови да бъдат себе си, без значение какво мислят останалите. Те са съсредоточени върху собственото си щастие.

Лесно е да се прости

Всеки родител е имал трудни моменти при възпитанието на детето си, които са провокирали в него силни и негативни емоции, сълзи, разочарование, несигурност. Децата учат, че да простиш е не само лесно, но е сила на характера. Възрастните често забравяме да прощаваме на хората около себе си.

Да поискаш и дадеш помощ е хубаво

Малките деца постоянно се нуждаят от помощта на родителите си, за да се измият, нахранят, облекат и т. н. Помощта към децата продължава цял живот. Това ни помага да осъзнаем, че колкото и да си пораснал, не е срамно да поискаш или да дадеш помощ.

Затова следващия път когато на работното място (и не само) някой ви помоли за помощ или вие се нуждаете, знайте че това е хубаво.

Свързани статии

Живейте днес

Малките приемат всеки нов ден като поредното предизвикателство, в което ще научат много нови неща, ще направят поредната малка крачка напред, ще открият нещо ново и красиво за живота около себе си. Те живеят в настоящето.

Възрастните нерядко се вкопчваме в бъдещето, пропускайки важни детайли от настоящето и често се връщаме в миналото. За децата има днес и утре.

Любовта е безусловна

Децата ни помагат да разберем колко е важно да обичаме и да показваме любовта си, защото тя е безусловна.

Снимка: Thinkstock

Коментирай