Майчинство

Срасната юзда на езика – как това пречи на сученето при бебетата?

Какво представлява сраснатият френулум?

09.12.2014г. / 11 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Съществуват различни причини бебето ви да не иска да суче. Представете си ужаса – то плаче безутешно, очевидно изпитва някаква болка, а е гладно, но не може да се нахрани. Това е изключително мъчително за една майка.

Ако сте изключили варианта да има колики или някакъв друг проблем и най-вече ако виждате, че има желание да суче, но не може, проблемът може да се дължи на сраснат френулум (юзда) на езика.

Какво представлява сраснатият френулум на езика?

Звучи като нещо страшно, но всъщност далеч не е непоправимо. Френулум се нарича всяка кожна ципа в тялото, която има функция на държач за някой орган. Такава ципа има между горното небце (точно над горните предни зъби) и горната устна, между езика и долната челюст, между главичката на пениса и препуциума.

Когато по рождение тази ципа се окаже по-дълга от необходимото или сраснала поради някаква причина, чрез малка хирургическа намеса нещата могат да се оправят.

Свързани статии

Какви са знаците, че бебето има такъв проблем?

Ако френулумът е прекалено къс или сраснат, това значително ограничава движението на езика. Бебето изпитва трудности при сучене, а в последствие може да има говорни проблеми, дъвкателни или проблеми от друг характер.

Първият симптом, че бебето може да има подобно затруднение е болезненото зърно на майката. Получава се, докато бебето се мъчи да засмуче зърното, но не успява и започва да стиска с челюсти прекалено.

Майките трябва да са наблюдателни и да забележат също дали бебето избутва езика си навън повече от нормалното. Ако езикът има плътна квадратна форма, а не се заостря, излизайки извън устата, има вероятност това да е възпрепятствано от дефектната юзда на езика.

Друг знак е, когато усетите, че бебето не може да обвие нормално езика си около зърното при кърмене. Това е сигнал, че има механична преграда за това.

Какво е решението?

Единственото решение е една бърза рутинна манипулация, наречена френотомия, при която леко се прерязва френулума, така че да се освободи нормалния ход на езика. Обикновено не се използва упойка. Ако все пак се наложи такава, тя е местна.

Тъй като лигавицата зараства бързо, скоро след манипулацията бебето трябва да е добре и спокойно.

Коментирай