Майчинство

Кои храни водят до поведенчески промени при децата?

Тестените и захарни изделия

17.12.2014г. / 15 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

За да бъдат децата здрави и енергични, трябва да следват здравословен модел на хранене, в който да не липсват хранителни елементи, но максимално да бъдат изключени вредните храни. Оказва се, че някои от храните, които приемаме за полезни, могат да предизвикат поведенчески промени при децата.

Такива могат да бъдат например тестените изделия (когато детето има непоносимост към глутен, може често да бъде без енергия и уморено), някои силно ароматни видове сирена (някои от тях съдържат амини, които могат да предизвикат хиперактивност и проблеми с концентрацията).

Вижте още за какво е добре да внимавате при избора на храна за малките.

Мляко и млечни продукти

Възможно е детето да има непоносимост към лактозата и протеините в млякото и млечните продукти и това да е причина за промяната в настроението и поведението им. Много деца стават раздразнителни или агресивни.

Децата с млечни алергии или непоносимост са склонни да страдат често от настинки и инфекции на ушите. При бебетата тези симптоми най-често се проявяват като колики, раздразнителност, обриви.

Изкуствени оцветители

В много храни, които консумира вашето дете, има изкуствени оцветители, въпреки забраната на много от тях. За тези химикали също се смята, че имат отрицателно въздействие върху децата и могат да предизвикат поява на тревожност, главоболие, хиперактивност. Оцветители ще откриете в плодовите млека, сладкишите, сосовете, кетчупа, чипсовете и всички други любими лакомства на малките.

Захар

Консумацията на сладки храни може да причини у децата хиперактивност. Но не само това. Доказано е, че консумацията на захар и захарни изделия причинява дълготрайни увреждания на здравето.

Консумацията на тези храни може да е причина за появата на депресия, раздразнителност, диабет, затлъстяване, когнитивно забавяне, проблеми със съня. До сладките вредни храни специалистите поставят и вредното влияние и на преработените храни.

Консерванти

За съжаление вече почти няма продукт, който може да дадете на вашето дете и да сте спокойни, че в него няма консервант. Някои от консервантите могат да причинят поведенчески проблеми при децата.

Следете на опаковките на продуктите за нитрити, натриев бензоат, мононатриев глутамат (овкусител, за който се смята, че също предизвиква промени в настроението и поведението, включително главоболие и хиперактивност). Натриевият бензоат се среща често в натуралните сокове.

Свързани статии

Хранителни алергени

Най-честите хранителни алергии са предизвикани от консумацията на млечните продукти, ядките, яйцата, соята и царевицата. Когато детето има непоносимост или алергия към определена храна, това може да доведе до значителни здравословни проблеми и поведенчески промени.

Въпреки това някои алергии могат да бъдат по-трудно установени без помощта на алерголог. Затова обръщайте внимание на всяка промяна при поведението на детето и ако е необходимо се консултирайте с лекар.

Коментирай