Майчинство

Как да отгледаме истински джентълмен?

Изградете перфектен модел за подражание

06.01.2015г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В днешно време като че ли джентълмените са рядкост. Свикнали сме със свръхмъжкарско поведение, което често прераства в нещо приличащо по-скоро на липса на възпитание, отколкото на такова на истински мъж.

Всяка майка, предполагаме, би искала синът й да порасне истински джентълмен, не само спрямо жените, но и спрямо мъжете. Изобщо, мъжкото поведение е ценност, която не би трябвало да се пренебрегва, а да се насърчава.

Как става това? Разбира се, чрез подходящо възпитание от най-ранна възраст.

Структурирайте очакванията си

Вземете предвид възрастта на детето си и осъзнайте какво можете да очаквате от него в този момент от развитието му. С всяка следваща стъпка синът ви трябва да научава по нещо ново за държанието си спрямо жените.

Обучението в добрите маниери естествено започва с употребата на думички като „моля“ и „благодаря“. Времето, в което е добре да започнете да ги употребявате и да насърчавате детето и то да ги употребява е още след първата годинка.

Определете подхода си в зависимост от това дали момчето ви е срамежливо и тихо или приказливо и любознателно.

Насърчавайте съпричастността

Състраданието е съществен белег за изграждането на самоуважение и уважение към другите. Децата, които оценяват и проявяват уважение към другите по-рядко стават побойници и е по-малко вероятно да бъдат обект на тормоз.

Бъдете винаги нащрек

Добре е да сте винаги с широко отворени очи и уши за всичко, което детето споделя или за признаците в поведението, които показва. Във всичките му прояви би могло да има симптом на нередност, която вие като родители трябва да коригирате.

Децата се научават на социализиране с опита си от детската градина и училището. Но родителите имат голяма роля в това да предават културата си на своите деца.

Правете контакт с очи и усмивка

Позитивното възпитание винаги е много добър метод за насърчаване на позитивното отношение към другите у децата. Използвайте строги методи само когато се налага. Не реагирайте винаги първо с гняв и строгост. Така значението на тези методи ще девалвира. Използвайте ги в краен случай.

Не разчитайте само на думите

Момчетата доказано обръщат по-малко внимание на думите сами по себе си, отколкото момичетата. Затова трябва да използвате мултисензорен метод на предаване на посланията си.

Тоест, ако искате момчето ви да разбере какво желаете да направи, използвайте не само императиви, но включете и зрителен контакт право в очите и го докоснете, ако трябва. Така ценните уроци се запомнят най-добре.

Свързани статии

Действайте моментално

Малките деца обикновено действат на мига, затова и вие трябва да реагирате моментално. Ако сте поискали нещо от тях, а те не са удовлетворили желанието ви, не се чудете защо това е така.

Паметта на момчетата се развива малко по-бавно от тази на момичетата, затова от вас се изисква търпение и постоянство. Повтаряйте това, което искате детето да направи колкото пъти се налага и не оставяйте нищо за по-късно.

Бъдете модел за подражание

Както във всички останали случаи, така и тук моделът за подражание е най-мощното средство за възпитание. Празните думи нямат никакво значение, ако родителите не демонстрират сами онова, което изискват от децата си.

Децата се учат най-вече чрез „попиване“ на примера, след това идва осъзнаването на думите, ценностите и нормите на поведение. Затова е от изключителна важност примерът да е перфектен.

Коментирай