Майчинство

Причини да не приемате гости скоро след раждането

Колкото и всички близки и приятели да искат да видят бебето

12.01.2015г. / 17 43ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всеки иска да види новороденото бебе. Когато в семейството се появи нов член, всички близки чакат с нетърпение да зърнат и подундуркат мъничето. Да, обаче идеята не е особено добра. Ако решите да приемете гости скоро след раждането ще се убедите, че моментът не е особено подходящ и е по-добре да изчакате.

Гостите не могат да ви помогнат реално с бебето

Всеки казва, че има огромно желание да дойде и да ви помогне с бебето. Но бебето има много по-големи нужди, отколкото хората си представят. Не е толкова лесно просто да го люлееш, докато майката прави нещо друго.

Истинската помощ се състои в това да помагаш в храненето, приспиването, къпането, повиването, а това са все дейности, честта за изпълнението на които се падат единствено на родителите. Те са и най-тежката част от отглеждането на едно дете.

Така че, не се връзвайте на това, че някой ще може да ви помогне реално с бебето, защото това си е направо мит.

Бебето няма да прави онова, което гостите ви искат

Повечето хора идват да видят бебето с идеята, че ще си играят с него. Това се случва доста по-нататък, когато то започне да става все по-контактно, да ходи и да говори. Новородените бебета не са особено подходящи за показване пред широката публика, защото те предимно спят, ядат и акат в този крехък начален период.

Така че, гостите ви могат да останат разочаровани, че просто ще им покажете бебето за малко и ще го върнете в стаята, където да спи на спокойствие.

Кърмите постоянно

Не забравяйте, че и в този начален период кърменето е много интензивно и приемането на гости е неуместно и от тази гледна точка. За някои разкрепостени майки публичното кърмене не е проблем, но за повечето това е интимен момент, на който не е нужно да стават свидетели всичките ви роднини и приятели.

Така че, за да представите бебето си на всички близки хора, може би е по-добре да изчакате малко, докато поне този период отмине.

Хормоните ви бушуват

В началото много майки не знаят как да действат, как да реагират и кое е правилно в отглеждането на бебето. Всичко ги плаши, непрекъснато гледат дали бебето диша. Това е така заради липсата на опит, а и заради все още бушуващите хормони.

Докато те се успокоят вероятно няма да ви е до гости, затова не правете грешката да си докарате още главоболия с цяла тълпа от хора, искащи да зърнат бебето.

Свързани статии

Все още се възстановявате от раждането

Възстановяването е бавен процес, който при всички родилки протича с различна продължителност. Имайте го предвид, защото няма да се чувствате особено комфортно ако ви се изсипят много гости.

Ще получите нежелани съвети

Незнайно защо, всички гости се чувстват длъжни да споделят опита си или да дават съвети без дори да имат деца – неща, които са чули от приятели, от баби, дядовци и така нататък.

Ще се учудите колко излишна информация ще ви се изсипе на главата и колко неприятно ще ви стане, защото в повечето случаи съветите не са поискани – те се изсипват на килограм.

Нужна е тишина

В този ранен период бебето има нужда от страшно много сън. Знаем, че бебетата се нуждаят и от много тишина, за да спят нормално. А ако имате гости, тишина трудно може да се пази.

Коментирай
4 rate up comment 2 rate down comment
Men ( преди 9 години )
Глупости! След раждането трябва да имате баба или гледачка под ръка и социален живот, а бебето трябва да може да спи на шум, инаяе си вкарвате главата в торбата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар