Майчинство

Бебешко акне – как да се справим с проблема?

Какво е важно да се знае за третирането на нежната бебешка кожа?

27.01.2015г. / 15 41ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много новородени бебета получават така нареченото бебешко акне. За майките е изключително стряскащо, когато видят бебето си цялото в обриви, някои от които могат дори да станат гнойни.

Какво представлява бебешкото акне?

Причините за бебешкото акне могат да бъдат много, но обикновено се счита за нормално състояние и не изисква лекарска намеса, освен ако не се установи, че обривите са провокирани от алергична реакция.

В повечето случаи малките бели точки по бузите, носа и челото на бебето, наречени милиуми, се получават вследствие на предаване на майчини хормони чрез кърмата. В следродилния период хормоните все още не са в нормализирани нива. Те провокират бебешките мастни жлези да секретират повече мастни вещества, а оттам идва и запушването на порите.

Процесът е много сходен с този при възрастните и се предизвиква от едно и също нещо – свръхсекреция на себум и запушване на порите. Получават се малки пъпчици, които дори могат да хванат гноен връх.

Как се третира бебешкото акне?

Важно е кожата на бебето да се почиства редовно с топла вода и мек хидратант. Не използвайте кремове против акне за възрастни или подрастващи. Химичният състав на кожата на бебетата е съвсем различен, което ги прави неподходящи.

Свързани статии

В зимните месеци бебешката кожа също е много податлива на обриви поради отоплението на жилищата. Въздухът в помещенията става сух, а това причинява свръхактивност на потните и мастните жлези.

В следствие на това кожата на бебето изсъхва и се получават раздразнения. Могат да се появят дори мехурчета и червени пъпки, най-вече около зоните на изпотяване или на местата, където има кожни гънки.

Използвайте хипоалергенен лосион за бебешка кожа, за да я запазите мека и хидратирана. Не забравяйте засегнатите участъци да са винаги добре измити с топла вода. Ако сапуните дразнят допълнително бебешката кожа, можете да направите разтвор от вода и сода за хляб, с който да измиете нежно бебешката кожа.

Коментирай