Майчинство

Страдате ли от „майчинско претоварване“?

Никак не е лесно да си майка 24 часа в денонощието

01.02.2015г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Майчинството е най-тежката и трудна професия. Неслучайно хората са казали това преди много, много години. Истината е, че да си майка действително е най-трудната задача, която същевременно е и най-сладката, даваща любов и сгряваща сърцето на една жена задача в нейния живот.

Но понякога майките имат нужда от почивка – емоционална, физическа, психическа. Кога?

Майчинската преумора е често срещано явление. Вероятно на повечето майки им се е случвало да искат просто да си починат, да поискат малко тишина и спокойствие, за да обърнат малко внимание и на себе си. Много хора наричат това състояние „майчинско претоварване“.

Как да разберете дали страдате от „майчинско претоварване“?

Изтощение

Един от признаците на това крайно състояние е изтощението. Вие сте твърде уморени, не просто физически, а и психически. Майчинството може да е прекрасно и истински занимателно, но в даден момент всеки човек има нужда от малко спокойствие. Не защото е престанал да обича децата си, а защото силите имат лимит.

Нетърпение

Повечето съвременни майки са и работещи жени. Представете си напрежението, което понасяте в работата и у дома. Съвсем нормално е да станете нетърпеливи и изнервени. Важното е да осъзнаете изнервеността си и да вземете мерки, за да не се отрази тя на отношението ви към децата и останалите, на възпитанието, което искате да дадете на рожбите си.

Липсват разговорите като с възрастни

Ако се чувствате така, сякаш са минали седмици или месеци откакто не сте говорили за нищо друго освен за Мики Маус и Мечо Пух, вероятно е така. Понякога да бъдеш майка означава да бъдеш държана в изолация от това какво се случва в главата на детето.

С подрастването децата ще ви държат все по-далече и по-далече от това какво се случва в главата им, в училище, сред приятелите и гаджетата.

За да избегнете това, опитайте се да разговаряте с детето като с възрастен още от ранна детска възраст.

Изпускане на нервите

Не само децата си изпускат нервите и започват да плачат за нова играчка. Майките също имат граница на търпението. Не се плашете, ако си изпуснете нервите. Важното е да направите нещо, което да ви накара да се почувствате освежени и отпочинали, за да не зачестяват нервните кризи, защото би било пагубно за отношенията майка-дете.

Свързани статии

Забравили сте усещането за стил и красота

Ясен знак, че имате нужда от „специална почивка за майки“ е ако сте оставили прическата си в окаяно състояние твърде дълго време.

Чувствате се претоварени

Ако се чувствате така, все едно носите целия свят на раменете си, вероятно имате нужда от малко време за себе си. Когато една жена усеща прекомерно тегло на плещите си, тя започва да обръща все по-малко качествено внимание не само на децата си, но и на мъжа си. Не е нужно да обясняваме какви биха били последиците от това, нали?

Не си спомняте кога за последен път сте си почивали

Най-истинският симптом на „майчинско претоварване“ е когато откровено не можете да си спомните кога сте си почивали. Става дума за истинска почивка – двамата с половинката ви, отново имащи време един за друг както в доброто старо време!

Ако ви се е случвало да преминете през трудния период на „майчинското претоварване“, бихме се радвали да споделите с нас и с останалите читателки какво ви е помогнало да го преодолеете!

Коментирай