Майчинство

Справяне с детските гневни изблици – не е лесно!

Но е възможно с някои подходящи техники

12.02.2015г. / 17 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Малките деца са склонни да избухват често. Те все още не са развили социалния самоконтрол и затова родителят трябва да ги приучи на приемливо поведение. Докато това започне да се случва, много родители изпадат в безизходица, когато детето избухне за пореден път.

Когато детето избухне в плач или започне да се тръшка се чудите да избухнете ли и вие или да започнете да си скубете косите!

Опитайте някоя от следните техники за справяне с гневните деца.

Не обръщайте внимание на детето

За известно време се направете, че не забелязвате какво се случва. Но не оставяйте прекалено дълго детето без внимание, защото това може да има негативни ефекти. Безразличието в никакъв случай не трябва да се превръща в модел на родителско поведение.

Изчакайте гневът да отмине и тогава обяснете на детето къде греши или защо му забранявате да прави нещо. Докато е в гневен пристъп няма да осъзнае нищо от това, което му казвате.

Разберете причината за избухванията

Има причина, ако детето ви често е склонно да изпада в нервни пристъпи. Разберете какво ги предизвиква. Ако се наложи погледнете обратно и към себе си. Може нещо в поведението ви да представлява пусков механизъм за гнева на детето.

Дайте на детето малко пространство

Понякога детето има нужда само да се справи със ситуацията. Отдръпнете се така, че да можете да контролирате ситуацията, но без осезателно вмешателство.

Свързани статии

Отвличане на вниманието

Методите за отвличане на вниманието могат да са много. Тук идва мястото за креативността на родителя. Използвайте нещо, което интересува детето. Насочете вниманието му към това нещо в моментите на гняв и нервни изблици. Така ще намалите времетраенето на избухването, а постепенно детето ще се научи да се контролира само.

Дисциплина без бой

Избягвайте да удряте детето, когато изпадне в гневен пристъп, (а и изобщо когато и да било), колкото и да ви се иска да го плеснете. Ако го правите винаги, когато детето се ядоса, ще създадете съвсем погрешни социални навици у детето.

Покажете съпричастност

Не бъдете враждебни към детето, когато избухне. Нека въпреки гнева да усеща родителското съпричастие. Не пропускайте да казвате и показвате онова, което искате от детето, дори да не му харесва. Не отстъпвайте лесно, за да не доведе това до разглезване. Намерете златната среда между отстъпчивостта и твърдостта.

Целувки и прегръдки

Това може да е последното нещо, което ви се иска да направите, когато детето избухне в истерия, но понякога помага. Очаквайте детето да ви отблъсне в такива моменти, но не се отказвайте.

Коментирай