Майчинство

Как кърменето влияе на захранването?

Кърма ли ще изберете или адаптирано мляко?

17.02.2015г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Кърменето е изключително важен период от живота на бебето. Още от самото начало чрез кърмата се предават важни микроелементи и хранителни вещества от майката на бебето. Имунните защити на малкия новороден организъм се изграждат именно благодарение на майчиното мляко.

Според ново проучване, микроорганизмите в кърмата правят бебетата „по-готови“ за приемане на твърда храна в по-късен етап от живота. Знаем, че захранването става постепенно и по определен регламент.

Резултатите от изследването, публикувани в списание Frontiers in Cellular and Infection Microbiology показват, че бебетата, които не са кърмени имат склонност да развиват повече и по-силни стомашни болки и колики.

Изследователите от Университета в Северна Каролина отбелязват, че диетата на бебетата през първите месеци има значително влияние върху състава, разнообразието и стабилността на чревната микрофлора.

Кърмата има редица ползи за здравето на бебето. Когато майката кърми бебето си, към него се прехвърлят полезни бактерии, хормони и хранителни вещества. Обменът на полезни бактерии помага значително за облекчаване периода на преминаване от кърма към твърда храна.

Учените от университета споделят, че се потвърждават наблюденията им за това как бебетата, кърмени достатъчно време с майчина кърма, а не хранени с адаптирано мляко, са по-готови за плавно въвеждане на твърдата храна.

Свързани статии

За целите на проучването учените събират проби от изпражненията на бебетата. От тези проби те събират информация за хранителния режим и здравето на бебетата на възраст от 2 седмици до 14 месеца, като проследяват развитието им в този период.

Анализът показва, че през първите няколко месеца от живота се очертават ясни различия в микрофлората на бебетата, закърмени с майчина кърма и тези, хранени с адаптирано мляко.

Чрез специализирани методи за изследване на пробите, както и прилагането на различни геномни техники, изследователите разграничават функциите на различните бактерии в червата на бебетата.

Това изследване дава още по-стабилна подкрепа на препоръките на Световната здравна организация за важността на кърменето през първите 6 месеца от живота.

Коментирай