Майчинство

Домашни лекове при никнещи зъбки

Опитайте с ванилова есенция

12.03.2015г. / 11 13ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Първите зъбки на бебето обикновено започват да се появяват около 5-6-ия месец, а последното зъбче на около 2 и половина години.

Никненето на зъбките създава дискомфорт на растящото бебе и родителите, които прилагат разнообразни лекове, за да облекчат болката и подуването на венците.

Освен масажа на венците и хомеопатията, ето още няколко домашни лека при растящи зъбки.

Студена лъжица

Вземете една от лъжичките, с които храните бебето и я охладете за няколко минути във фризера или хладилника. След това приложете закръглената част върху венците на бебето или просто му я дайте да я поръфа. Ниската температура и твърдата текстура ще намалят болката и неразположението от растящите зъбки.

Студени храни

Ако бебето ви вече има повече зъбки и хапва някои твърди плодове, зеленчуци и храни, опитайте да му дадете изстуден банан или охладено плодово пюре. Така ще намалите подуването и болката в областта на венците.

Ванилова есенция

Ванилията има природни успокояващи свойства. Нейният аромат и полезни качества могат да успокоят бебето ви, когато му никнат зъбки. На памучен тампон или кърпа поставете няколко капки от есенцията и нежно разтрийте венците. Това мигновено ще облекчи неразположението.

Лед

Кубчето лед е друга алтернатива, която може да намали подуването и възпалението на венците. Замразете бебешко мляко или отвара от лайка. След това вземете едно кубче и леко разтрийте върху венците.

Студена кърпа

Поставете във фризера за няколко минути чиста и леко намокрена кърпа. След това я дайте на бебето да я погризе. Това също може да подейства успокояващо.

Свързани статии

Кърмене

Доказано е, че кърменето може да има болкоуспокояващо действие при бебета с никнещи зъбки. Много бебета инстинктивно искат да сучат по време на никнене на първите зъби. Затова, ако все още кърмите, не отделяйте бебето от гърдата си. Допирът на венците със зърната на гърдите може да намали болката от никнещите зъбки.

Разсейване

Понякога промяната на средата или активността е всичко, от което се нуждае бебето ви, за да отвлече вниманието си от болката на никнещите зъбки или поне временно.

Коментирай