Майчинство

Симптоми на различни видове алергии при децата

Полезни съвети за родители

16.03.2015г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много деца страдат от алергии. Но това не е успокоително. Родителите трябва да са бдителни и да вземат бързи мерки веднага, щом забележат някаква нередност в здравословното състояние на детето, което е различно от вирусно или инфекциозно заболяване.

Кои симптоми подсказват, че детето може да има скрита алергия?

Мама и татко имат алергии

Родителите предават на децата си не само генетични особености, но и предразположености към заболявания и състояния. Сред тези състояния са и алергиите.

Семейната история е много важна при определяне наличието или отсъствието на даден вид алергия.

В повечето случаи няма от какво да сте разтревожени, освен ако във фамилната история присъстват случаи на анафилаксия. Тогава вниманието трябва да е по-сериозно, за да се предотврати евентуално подобно състояние и при детето.

Лющеща се, сърбяща кожа, обрив или зачервяване

Вниманието на родителите към подобни кожни прояви трябва да е засилено, особено през първата година от живота на детето. Екземата, която се характеризира със споменатите симптоми, може да е признак за хранителна непоносимост.

Добрата новина е, че 80% от децата имат екзема в някакъв етап от живота си. По-лошото е, че екземата може да е предпоставка за отключване на друг вид алергия, ако не й бъде обърнато внимание.

Суха кашлица, която се провокира при смях, рев, говор, нервност или задъхване

Ако детето има кашлица, наподобяваща такава от настинка и придружена от характерни за вирусните заболявания симптоми като сълзене на очите, сърбеж, запушен или течащ нос, това може да е съвкупност от знаци, че детето има алергия.

Алергиите, свързани с дихателните пътища, могат да са астма, алергия към прах, цветен прашец, замърсявания или домашни любимци.

Какво да правим? Обърнете внимание на това какво провокира кашлицата или в кое време на годината се появява. Важно е да се елиминират вредните елементи от средата, предизвикващи появата на алергичните симптоми.

Свързани статии

Хрипове, задух, затруднено дишане често провокирани от студен въздух, влажност или физически упражнения

Много деца имат хрипове. Това не е задължително да е предизвикано от наличие на астма. Но в доста случаи астмата е налице. За да сте сигурни, проследете какво предизвиква симптомите и се консултирайте с лекар незабавно.

Повръщане, коремна болка скоро след хранене

Тези симптоми могат да говорят за това, че детето има някакъв вид хранителна алергия. Симптомите на хранителна алергия могат да са свързани не само с повръщане и стомашна неразположеност, но и с кожни обриви, дихателни затруднения, диарии.

Обикновено манифестът, предизвикан от алергична реакция следва в рамките на 30 до 60 минути след поглъщането на патогена.

Важно е да се открие коя хранителна съставка предизвиква алергичната реакция. За целта отново е необходима консултация с алерголог, който ще направи нужните тестове. Родителската бдителност е не по-малко важна.

Коментирай