Майчинство

Най-честите причини за плач при новородените

Какво да правим, ако бебчо плаче безутешно?

24.03.2015г. / 17 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Новородените бебета плачат доста често. Обикновено когато мама ги гушне, всичко утихва. Но има и видове плач, който остава неутешим дълго време. Тогава младите родители се чудят какво става.

Трудно е да разбереш от какво има нужда малкото ти бебе, когато то само не може да се изкаже. Затова ще ви подскажем няколко причини, поради които новороденото ви бебе може да плаче.

Глад

Това е може би първото нещо, което трябва да ви дойде наум, когато бебето започне да плаче безутешно.

За да сте сигурни, че бебето ви иска точно това – да се храни, проследете някои допълнителни знаци – мляскане, преглъщане, занимания с пръстчета (смучене на пръстите).

Мръсна пелена

Някои бебета уведомяват веднага, когато са изцапали пелената си. Други могат да стоят в мръсната пелена с часове. Ако вашето бебе е от чистниците, проследете дали това не предизвиква чести плачове.

Има нужда от сън

Много възрастни си мислят, че бебетата винаги заспиват, щом имат нужда от това. Понякога няма подходящи условия за заспиване и бебето го усеща. Тогава започва да плаче неутешимо.

Някои бебета имат нужда от специална утеха преди да заспят, затова и плачат продължително.

Свързани статии

Иска да бъде подържано

Всяко същество има нужда от внимание, независимо колко е малко. Всъщност, колкото е по-малко бебето ви, толкова повече внимание ще изисква.

Ако плаче продължително и нищо друго не помага – пеене, четене на приказка или люлеене в люлката, просто го вземете в ръце и го поносете. Това ще го успокои.

Колики

Коремните проблеми при бебетата са доста често срещани. Почти няма бебе, което да се размине без колики. Газове, подуване на корема, спазми и болки – всички тези неприятни състояние са често случващи се при бебетата.

Ако бебето ви плаче често и продължително, това може да е предизвикано от колики. Пиенето на билков чай в много случаи успокоява. Някои родители дават на бебето само малко вода със стайна температура.

В случай, че коликите са непоносими и постоянни, посъветвайте се с педиатъра си за възможно лечение.

Коментирай