Майчинство

6 причини йогата да е полезна за децата

Йогата не е занимание, подходящо само за възрастни!

30.03.2015г. / 16 33ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Жалко е, че днес децата живеят като възрастните заседнал начин на живот, изпълнен със стрес и напрежение в училище, досущ както техните родители са под постоянно напрежение в работата.

Спортът и физическата активност са все по-пренебрегвани за сметка на многобройните задължения, които децата имат всеки ден. Стресът не се отразява само на възрастните! Децата също страдат от всички последици, свързани с него.

Йогата също не е занимание, подходящо само за възрастни. Тя доставя неподозирано много ползи за здравето на малчуганите. Тя противодейства в много отношения на стресовите фактори и подобрява здравословното ежедневие на децата.

Практикуването на йога в училищна възраст повишава самочувствието и съзнанието. Освен това тя прави детското телце по-здраво, гъвкаво и раздвижено. Седенето часове наред на училищните чинове и писането на домашни вкъщи обездвижва децата.

Това в комбинация с нездравословното хранене, което повечето деца днес практикуват, когато са далече от погледа на родителите, е предпоставка за детско затлъстяване – проблем, който придобива все по-големи мащаби.

Защо йогата е подходящо занимание за децата?

Йогата учи децата на внимание към тялото

Йога упражненията помагат на децата да се научат как свободно и с лекота да движат тялото си. Тя подобрява силата и гъвкавостта, както и това децата да могат да използват мускулите си по нови начини.

Йогата подобрява фокусирането и концентрацията

Практикуването на йога при децата помага за освобождаване на съзнанието от стресовите фактори в училище или в другите дейности на децата.

Когато детето е добре концентрирано, ще му е много по-лесно да се справи със задачите. Така се редуцира стресовият фактор, оказващ негативно влияние върху крехката детска психика.

По този начин йогата оказва положително въздействие върху учебния процес. Уменията за слушане и концентриране на децата в час се подобряват значително, както и способностите за взимане на решения.

Йогата подобрява дишането

Дълбокото дишане позволява на децата да осъзнаят и усетят спокойствието на положителната енергия, изпълваща телата им.

Свързани статии

Йогата учи децата как да използват енергията си по-ефективно

Много от децата са склонни да проявяват признаци на хиперактивност. Трудното съсредоточаване, палавите игри, незаинтересоваността към уроците – всичко това е нормално за голяма част от децата.

Но може да се коригира с практикуване на йога. Чрез нея енергията на децата бива канализирана и насочена към важните ежедневни дейности. Така децата стават по-мотивирани и целеустремени.

Йогата подобрява социалните умения

Йогата вдъхновява децата да разберат колко важно е да си търпелив, внимателен и откровен с връстниците си. Тя учи на добродетели, на които децата обикновено не обръщат внимание.

Така децата започват да разбират концепцията на това какво е единство и хармония, което им помага да работят заедно.

Йогата учи децата на значението на здравословния начин на живот

Йогата е чудесен начин децата да се упражняват и едновременно с това да се чувстват здрави. Стресът, лошите навици и другите нездравословни фактори в детския начин на живот допринасят за детското затлъстяване.

Чрез йога децата научават значението на физическата активност, здравословното хранене и почивката за духа и тялото.

Коментирай