Майчинство

Как да направите къпането по-забавно?

Съвети за майки, чиито деца мразят къпането

23.04.2015г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Къпането на малките деца често е трудна работа. Вниманието им се разсейва постоянно. Те могат да станат раздразнителни и цялото преживяване да предизвика повече негативни емоции, отколкото приятно прекарване.

Ето няколко съвета и трика за това как да превърнете времето за баня в забавно преживяване за детето.

Балончета и гумени играчки

Не забравяйте да включите забавни аксесоари в къпането. За да отвлечете вниманието на детето от всичко останало, което му е неприятно или за да отстраните страха от водата и сапуна, ако има такъв.

Изпразване и пълнене на контейнери

Децата много обичат, когато има какво да пълнят с вода и да я изливат някъде, най-често върху главата на мама. Заредете бебешката вана с играчки и предмети, подходящи за пълнене, за да се отвлича вниманието на детето.

Песни

Попейте на детето забавни детски песнички. Пейте заедно! Изиграйте си сценка от любима приказка или детско филмче. Така къпането ще е много по-приятно и за вас, и за детето.

Подобрете уменията си за разказване на истории

Не само приспиването е удобен момент за разказване на приказки. Къпането също е подходящо време, в което да подобрите уменията си по разказване на истории. Привлечете вниманието на детето с нещо интересно и поучително.

Вземете нови играчки за баня

Новите играчки винаги са интересни, поне в началото. Така бебето или поотрасналото дете няма да се отегчава по време на това занимание.

Уверете се, че водата е достатъчно топла

Много често се случва така, че детето плаче и иска да излезе от ваната без да може да каже защо. В доста случаи причината е в изстиналата вода. Уверете се, че е добре стоплена, за да не изпитва детето дискомфорт.

Свързани статии

Нека детето играе на воля

Не се притеснявайте от бъркотията. Колкото и да оплескате плочките на банята със сапун и вода, няма нищо непоправимо. Важното е преживяването да мине благополучно.

Подгответе си чисти дрехи или пелени

За да не зъзне детето след излизането от баня, имайте готовност с чисти кърпи или пелени. Така студът няма да остави неприятен спомен у детето, който да го кара следващия път да не иска да влиза във ваната.

Игра за сетивата

За да погъделичкате сетивата на детето, а и да предизвикате интереса му, включете различни предмети за баня – гъби, гумени играчки, влажна кърпа, суха кърпа.

Покажете му, че кожата му може да усеща предметите по напълно различен начин. Това е занимателна игра, която освен това е и опознавателна.

Коментирай