Майчинство

Някои митове за пелените – развенчани

Мит: Нормално е бебетата да получат обрив от пелените

24.04.2015г. / 14 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

С новината, че семейството ще има бебе, започва и подготовката за неговата поява. Тя включва дълъг план с това какво ще бъде необходимо на първо време, както и търсене на информация относно отглеждането на бебето през първите месеци от живота му.

Понякога информацията, която достига до нас може да бъде заблуждаваща. Има много митове, свързани с отглеждането и възпитаването на децата. Днес ще развенчаем едни от най-често срещаните митове за пелените.

Мит 1: Ако слагате пелени за еднократна употреба на бебето ви, то ще има криви крака.

Всички знаем каква поза с крачетата заемат малките бебета. Тя е често срещана и се счита за нормална. Тя е резултат от пренаталната ембрионална поза. Но памперсите няма как да навредят на крачетата. Други причини, които могат да бъдат отклоняващи от правилното им развитие са рахит и болестта на Блаунт.

Мит 2: Нормално е бебетата да получат обрив от пелените.

Не, не е нормално. Помислете дали бебето ви е чувствително към прах за пране, дали е податливо към гъбични инфекции, ако скоро е приемало антибиотик, дали се поти повече от нормално, от какви материи са дрешките, които му обличате. И не забравяйте да сменяте редовно памперсите.

Мит 3: Ако бебето носи един размер по-големи памперси, няма да има обриви по кожата.

Също като размера на дрехите, този на пелените трябва да приляга така, че да създава комфорт на бебето, без да пропуска. Размерите трябва да са съобразени с килограмите и възрастта на бебето.

Мит 4: Ако памперсите, които използвате са с висока абсорбация и от добър клас, не е необходимо да ги сменяте веднага след като бебето се е наакало.

Напротив, задължително е да реагирате максимално бързо. Това важи и за урината. Никога не оставяйте памперса да натежи, за да го смените. Замърсените и мокри пелени повишават риска от обриви по кожата и инфекции на пикочните пътища.

Свързани статии

Мит 5: Пелените за многократна употреба не са стерилни.

Напротив. Те се поддържат по същия начин, по който поддържате и останалите дрешки на бебето. Ако изпирате и изсушавате дрешките според инструкциите на вашия педиатър, няма причина бебето ви да не ползва пелени за многократна употреба.

Мит 6: Пелените за многократна употреба не попиват и са сложни за поддържане.

Употребата на еднократни пелени сякаш измести на заден план тези за многократна употреба. Всъщност пелените, които може да използвате отново и отново са изработени от естествени материи. Не забравяйте, че иновации има и в тази област.

Пелените за многократна употреба осигуряват добра попиваемост, подходящи са за разходка и могат да осигурят една комфортна нощ за вашето бебЕ.

Коментирай