Майчинство

Какви качества да търсите у една детегледачка?

Когато се наложи да оставите детето на чужд човек, какъв бихте избрали?

28.04.2015г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Баба и дядо обикновено много помагат в отглеждането на малчуганите. Днес на повечето родители и най-вече майки им се налага да работят интензивно, за да осигурят на децата си необходимото.

За съжаление, невинаги има възможност бабите и дядовците да участват в отглеждането на децата. Затова се налага да доверите грижите за децата си на чужд човек. Но как да изберете най-добрата детегледачка?

Има няколко характеристики, които трябва да имате предвид приоритетно.

Търпение

Търпението е най-важната черта от характера на добрата детегледачка. Как би понесла белите, които детето ви прави, ако няма търпение. Повечето деца с удоволствие тестват търпението не само на детегледачките, но и на всички около тях.

Трябва ви човек с перфектен баланс на дисциплина и спокойствие.

Гъвкавост

Детегледачките трябва да са готови да се адаптират към всякакви промени в ежедневието. Тоест трябва да намерите човек, който лесно да може да се съобразява с вашите нужди и вашето време.

Любов към децата

Някои хора си мислят, че гледането на деца, макар и за няколко часа, е лесна работа, която всеки би могъл да върши. Така детегледачки стават дори жени, които не обичат децата.

Това би се отразило зле на детето ви, особено когато не сте близо до него. Затова още на интервюто се вгледайте внимателно в човека, който стои пред вас и се опитайте да разберете дали наистина харесва и обича децата.

Спретнатост

Спретнатостта е важна не само за да заварите дома си подреден, след като се приберете у дома, но и от възпитателна гледна точка. Важно е детето да има добър пример, докато отсъствате от вкъщи.

Усещане за безопасност

Някои хора имат по-разкрепостено мислене и са склонни да неглижират опасностите. Преценете дали детегледачката, която търсите, разбира опасностите по подобен на вас начин. Така тя ще отговори на важен критерий за отглеждане на дете.

Здравословен начин на живот

Важно е детегледачката да следва здравословни навици в начина си на живот, за да сте сигурни, че няма да влияе зле на детето ви, когато е само с нея.

Доверие

Едно от най-важните неща е да имате доверие на човека, на когото поверявате детето си. Ако забележите, че детегледачката прекарва цялото време, в което е с детето ви, докато говори по телефона, просто намерете по-подходящ човек.

Внимание

Добрата детегледачка трябва да притежава съобразителност и внимание към децата.

Свързани статии

Чувство за хумор

Времето минава по-бързо, когато децата се смеят. Веселите детегледачки се харесват много повече на децата. Те обичат да прекарват времето си с тях и оставянето им вкъщи не представлява проблем.

Готварски умения

Много родители искат децата им да консумират топла храна. Полуготовите храни или лакомствата, колкото и да са любими на децата, не са основна храна.

Невинаги имате време да оставите нещо сготвено, когато детегледачката дойде. Така че би било в неин и във ваш плюс, ако тя може да готви и няма нищо против да приготви нещо на детето, ако това се наложи.

Опит

Не на последно място, опитът е от огромно значение. Опитните детегледачки са по-способни да се справят с предизвикателствата на непредвидените ситуации, а това е важно.

Коментирай