Майчинство

Пленяващи факти за майчинството

То е много повече, отколкото знаем

15.05.2015г. / 14 02ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Да бъдеш майка е една от най-трудните професии на света! Майчинството променя живота на една жена завинаги. Променя мисленето й, реакциите й, възгледите й за живота до момента.

Това са неща, които сме свикнали да чуваме от околните и сякаш ги знаем много добре, още преди ние самите да станем майки. Но какво не знаем за майчинството? Ще ви представим няколко любопитни факта за живота на майката!

Факт една майка сменя приблизително 7300 пелени по времето, в което бебето й се нуждае от това. Средната бързина на смяна на пелените е 2 минути и 5 секунди за майките, докато за бащите е около 1 минута и 36 секунди. Татковците все пак са по-чевръсти.

Факт шансът една жена да роди близнаци е 1:32. Шансът за зачеване на тризнаци пък е 1:540. Ако една майка забременее с четен брой бебета е много по-вероятно да й се случи отново при следваща бременност.

Факт най-младата майка, документирана някога в историята на медицината е перуанско момиче на име Лина Медина. Лина ражда на 5 години, 7 месеца и 17 дни. Рожбата й е момченце, родено чрез цезарово сечение през 1939 година.

Факт – скоро родилите майки са по-склонни да развият симптоми на обсесивно-компулсивно разстройство, отколкото през останалото време от живота си. Изследователи открили, че най-често майките развиват ОКР, когато бебетата са на възраст между 2 и 6 месеца.

Учените доказват още, че 11% от майките развиват тежки симптоми на ОКР поради страх от микроби или от натрапчива мисъл да проверяват бебето непрекъснато, когато чуят шум по бейбифона.

За сравнение само около 2-3% от общото население на света има някакви симптоми на обсесивно-компулсивно поведение.

Свързани статии

Факт бебетата познават много добре гласа на майка си преди дори да са родени! Проучване от 2003 година, публикувано в списание Psychological Science показва, че сърцето на плода бие по-бързо, когато слуша запис на гласа на майката.

Изследването е проведено през третия триместър, когато бебетата са почти готови да се родят.

Факт най-ранните чествания на Деня на майката в писаната история са от Древна Гърция и Рим. Гърците и римляните провеждали фестивали в името на майките богини Рея и Кибела.

Факт бременността и майчинството променят мозъка на майката. Според проучване, публикувано в списание Current Directions in Psychological Science, бременността може да доведе до трайни изменения в женския мозък.

Проучването е проведено с помощта на образната диагностика. При него е установено, че 4 месеца след раждането майките развиват повече сиво вещество.

Коментирай