Майчинство

Как да откажете бебето от бутилката?

Безболезнено въвеждане на чашата и лъжицата

27.05.2015г. / 17 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Кърменето е неизменна част от майчинството, най-вече в самото му начало. Но рано или късно идва моментът, в който трябва да отучите бебето от гърдата и да му представите бутилката, а малко по-късно и чашата.

С бутилката се свиква лесно, защото биберонът напомня много на мамината гърда. Най-трудното е, когато дойде време за отбиване от бутилката.

Как да направите това по-лесно?

Изберете подходящото време за вашето бебе

Не бихте искали, а и не би трябвало да разделите бебето от бутилката с биберона, докато то е болно или му никнат зъби. В тези моменти бебетата са най-уязвими на промени и това би повлияло негативно на плавното преминаване на процеса.

Най-добре е да отстраните бутилката от ежедневието на бебето ви, когато се случи голяма промяна в живота на семейството, например идването на ново бебе или пък заминаване на пътешествие.

Винаги можете да кажете на малкото си съкровище, че сте забравили бутилката с биберона вкъщи или обратното – на мястото, където сте били на почивка. Така ще бъде по-лесно за детската психика да свикне с необратимата промяна.

Изберете добро време и за вас

Не само подходящото време за детето е важно, за вас също трябва да се подбере удобен момент. Вие също не трябва да започвате тази нелека задача, когато не се чувствате добре или сте подложени на голям стрес в работата.

Откъсването от бутилката изисква време и търпение. Няма да имате нужното търпение, ако сте под напрежение и стрес.

Представете чашата предварително

Смяната на шишето с чаша не трябва да става рязко. Преди да пристъпите към тази промяна е добре да изберете серия от удобни моменти, в които да подготвите детето с присъствието на чашата и употребата й.

За предпочитане е да изберете атрактивна чаша с картинки, които да подготвят детето с позитивни асоциации.

Планирайте по-натоварени дни

С цел да отвлечете вниманието на детето от бутилката, организирайте дни, в които съзнанието и действията му да са заети от някакви занимания или дейности. Това биха могли да са разходки на открито, игри, срещи с други деца – всичко, което би могло да отклони вниманието на детето от нуждата от бутилката.

Свързани статии

Бъдете позитивни

Вашето отношение в голяма степен е това, което ще помогне за преминаването през този преход. Бебетата и малките деца прекрасно усещат настроенията на родителите, най-вече на майката.

Затова винаги гледайте да сте с позитивна нагласа, особено ако се отнася до храненето и пиенето. Не насилвайте детето да остави бутилката, за да не създадете у него негативна ответна реакция.

Бъдете търпеливи

Търпението е най-важното в такива моменти, в които научавате детето си на нещо ново. Знайте, че преминаването от бутилка към чаша или хранене с лъжица може да отнеме дни, дори седмици.

Коментирай
Здраве и красота