Майчинство

Как да захраним бебето без рискове за стомаха?

Захранването на детето е сред важните процеси в развитието му

18.07.2019г. / 12 22ч.
Мария Дуковска
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Кога да започне захранването ще препоръча вашият педиатър след преценка дали детето е готово да премине на твърда храна. Най-често това се случва около навършване на 6-ия месец, понякога и по-късно, особено ако детето е било само на майчина кърма.

В началото на захранването целта е не да замените порцията мляко с пюре или каша, а да запознаете детето с различен вкус, аромат и консистенция на храната. Бебетата имат естествен рефлекс да избутват с езиче повечето неща, които попадат в устата им, особено непознатите. Това ги пази от задушаване, но с времето този рефлекс изчезва – малкото започва да опознава света и с устата си и да опитва различни предмети.

Затова е нормално и не бива да ви притеснява, ако бебето избутва първите си лъжички по-твърда храна. Не мислете веднага, че то я отказва, защото не му е харесала. Бъдете постоянна, но и внимателно наблюдавайте какви сигнали ви изпраща вашето дете, все пак вие го познавате най-добре.

Как да познаете дали детето е готово за захранване?

Правилната преценка дали е настъпил подходящият момент е важна, тъй като прекалено ранното захранване крие голям риск от алергии. Има няколко общоприети признака за готовност да се започне захранване, като например:

  • детето проявява интерес към храната в ръцете и чинията на възрастния;
  • седи стабилно в столче;
  • започват да му никнат зъби;
  • отделя достатъчно слюнка;
  • може да държи лъжица;
  • може да избутва с език храна в устата си.

Как да го захраните?

Първо, изчакайте до момента, в който знаете, че то ще огладнее, но без да е прекалено гладно, защото тогава може да се изнерви на новостите и ще настоява за гърда или шише.

Сложете го в седнало положение, като не забравяйте да му сложите лигавник и подайте лъжичката.

С какво да е пълна тя?

В първите месеци се препоръчват безглутенови храни. Така че можете да опитате с: пюре от картоф, тиква, морков, грах, зелен боб, а от плодовете: банан, пъпеш, круша, ябълка. Избягвайте твърди храни, които могат да предизвикат задавяне.

Първите каши/пюрета приготвяйте с кърма или мляко за кърмачета. Четете внимателно етикетите на готовите каши и пюрета, да не би да съдържат глутен!

В началото разреждайте до по-течна консистенция и предлагайте на малкото по лъжичка на ден, докато свикне с новия вкус. Поднасяйте отделно новите видове храни – така ще разберете дали има алергия към някоя от тях.

Имайте предвид, че понякога приемът на нови храни може да причини колики, подуване на коремчето и дори нежелание от негова страна да се храни и да опитва нови вкусове.

Коментирай