Майчинство

7 основни урока, които детето трябва да получи

Всяко дете се нуждае от основни социални умения

04.07.2015г. / 13 45ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Технологиите и огромните количества информация са променили коренно начина на живот, който води съвременното общество. В резултат на това много от днешните деца, както и бъдещите поколения са изложени на риск от това да не могат да се справят с най-елементарни неща в ранна и юношеска възраст.

Въпреки че дигиталната ера на практика дава безгранични възможности и информация на децата, практическите умения все още са необходими и ще бъдат в бъдеще. На тях най-добре могат да ги научат техните родители.

Кои са основните умения, на които всеки родител трябва да научи детето си още в ранна и юношеска възраст и които ще са от полза в живота на децата?

Едно дете трябва да знае:

1. Как да готви лесни ястия

Децата в ранния гимназиален етап са вече готови да помагат в кухнята, не просто на шега, както малките. Тийнейджърите трябва да се научат да правят лесни основни ястия, за да не разчитат на бързата храна, която все повече обхваща ежедневието ни.

Това умение ще им е от полза, когато се отделят от семейството. Един родител никога не знае кога ще се случи това, така че е добре отрано да се възпита уважение и внимание към приготвянето на храна.

2. Как да върши основна домакинска работа

Всяка майка трябва да се постарае да научи детето си не просто да си оправя леглото, но и да почиства добре стаята си, да помага в домакинската поддръжка на останалите части от дома и да разбере значението на приноса си в семейството в този аспект.

3. Как да провежда телефонен разговор

Ще си кажете: „Днес децата са закърмени с модерни телефони и технологии – няма нужда да ги уча как да говорят по телефона!“ Това не е вярно. Нормите на поведение при официален разговор са винаги от полза, дори са задължителни.

Те ще помогнат на децата в бъдещото им социално и професионално развитие. Възприемането на хора с умения винаги е по-добро.

4. Как да напише писмо и да адресира плик

Сега най-удобен и бърз начин за кореспонденция е електронната поща. Но понякога добрата стара хартиена поща върши повече работа, а е и необходима. Поради това детето ви трябва задължително да знае и да може да изпраща поща.

Съгласете се, че винаги е добре, когато човек е подготвен за най-основните и необходими неща в живота, вместо да се лута.

5. Как да проведе разговор очи в очи

Дигиталният свят не означава, че децата ни няма да имат нужда от разговори лице в лице. Това е социално умение, което е абсолютно задължително. Постарайте се детето да се научи да разграничава личния от професионалния или официалния разговор, за да знае кога как да се държи. Определено това е нещо, което все по-малко хора от новото поколение владеят.

Свързани статии

6. Как да управлява парите си

Не се плашете да говорите с детето за пари. Това няма да го направи меркантилно, стига да го направите по правилния начин. Давайте много примери. Обяснявайте какво е бюджет и как се формира той с примери от семейството и бита.

Подчертайте смисъла на спестяването и влагането на парите в разумни начинания.

7. Как да се отнася към здравето си

Това умение винаги е от полза в живота, защото здравето е най-важното, което притежаваме. Ако децата наблюдават неглижиращо поведение към здравето от страна на родителите си, ще имат същото отношение към своето здраве в бъдеще.

Ако искате да сте сигурни, че сте научили детето си да се грижи за доброто си физическо състояние, демонстрирайте важността на това със собственото си поведение. Обяснявайте нуждата от превенция за подобряването на качеството на живот.

Коментирай