Майчинство

Как да изградим добър имунитет в ранното детство?

Хомеопатията е много ефективен начин за укрепване на имунитета

07.07.2015г. / 10 12ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В рамките на нормалното е малкото дете да боледува между 4 и 8 пъти годишно, а при някои деца тази цифра е дори по-висока. Причината е все още недоразвитата имунна система, която не успява да защити детския организъм.

При признаци за слабост на имунитета – ако детето често е болно от вирусни инфекции, ангина, отит или бронхит, ако бавно оздравява и се възстановява, трябва незабавно да вземете мерки за укрепването му. От подходяща подкрепа се нуждаят също и децата, които не са били кърмени достатъчно дълго или живеят сред замърсена околна среда.

И все пак не всички деца са от често боледуващите или от тези, които не успяват да се преборят с вирусните инфекции и се налага да бъдат лекувани с антибиотици. Каква е тайната им?

Първите плашещи срещи с вирусите.

Незрялата имунна система, с която се ражда новороденото, предстои да се развие постепенно през първите 2-3 години от живота, когато малкото преминава през различни срещи с вирусите. Колкото и да са стресиращи за родителите, повтарящите се инфекции са важна стъпка в развитието на детето.

Благодарение на правилните грижи и подходящи начини за засилване на имунитета, тези срещи могат да преминават по-леко и да приключват бързо, като в резултат постепенно се формира добър и балансиран имунен отговор. Кои са важните фактори, които „възпитават“ имунната система, за да устоява на атаките на вирусите и микробите?

Не давайте без нужда медикаменти.

Не бързайте да сваляте температурата в началото на вирусната инфекция, освен ако не достига опасно високи стойности (над 38,5-39 градуса). Прибързаното й понижаване пречи на организма да си изработи антитела. Ако се дават без нужда антибиотици при вирусна инфекция, това отново потиска имунния отговор и възпрепятства съзряването на имунитета.

Осигурете разнообразно и пълноценно хранене

Детското меню трябва да комбинира всички храни, които активират имунитета: протеини, бавни въглехидрати, полезни мазнини, пресни плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти.

Подходящи храни например са моркови и зеле, картофи и тиква, омега-3 мастни киселини (риба, зехтин, слънчогледово олио, маслини) и др. Важно е да знаете, че любимите детски бисквитки, вафли и др. храни, съдържащи много захар, оказват негативно влияние върху работата на имунната система.

Ежедневна физическа активност

Играта и спортните занимания на открито, ежедневните разходки на чист въздух (всички те съобразени с възрастта на детето) са задължителни. Малките деца трябва да прекарват всеки ден минимум час-два навън, облечени по подходящ начин спрямо метеорологичните условия.

Активното движение подпомага работата на имунната и сърдечносъдовата система, както и развитието на опорно-двигателния апарат и координацията. Физически активните деца по-рядко имат проблеми като наднормено тегло или деформации на гръбначния стълб, радват се на по-добро психическо и социално развитие.

Хомеопатия за укрепване на имунитета

Много ефективен и безопасен начин да се подпомогне работата на имунната система е с помощта на комплексния хомеопатичен препарат Имунокинд. Със своите внимателно подбрани съставки той помага за съзряването на имунитета на бебета и малки деца, подсилва естествената защита на тялото при борбата с инфекции, ускорява оздравяването и възстановяването след боледуване.

Може да се използва още от първия ден след раждането като приемът е лесен и при бебетата – таблетките могат да се разтворят в малко вода и да се дадат с лъжичка.

Хомеопатичните препарати, влизащи в състава на Имунокинд – калциев карбонат, калциев флуорид, калциев фосфат и сулфур, действат ефективно при слаби защитни механизми на организма и чести инфекции на горните дихателни пътища.

Имунокинд подобрява калциевата обмяна, което е изключително важно в периодите на ускорен растеж през първите години. Укрепва неспецифичната защита на лигавиците – те са първата преграда пред нашествието на вирусите и микробите. Укрепва също и клетъчния имунитет и действа профилактично срещу характерните за възрастта респираторни вируси.

Клинични проучвания доказват, че едномесечната профилактика с Имунокинд намалява изключително много честотата на боледуване от вирусни инфекции, затова се препоръчва като подготовка поне месец, преди детето да започне да посещава детска ясла или градина.

Дайте на малкото време за възстановяване

Осигурете достатъчно време за излекуване и възстановяване на детския организъм, който е прекарал вирусна инфекция. Не се препоръчва детето бързо да се върне в детската ясла или градина, преди да сте сигурни, че е укрепнало достатъчно.

Създайте у дома си добра атмосфера

Добре организираният режим на сън и почивка на малкото дете, съобразно естествените биоритми, е важен за правилното му развитие. Детето се нуждае от тиха и добре проветрена спалня, в която да не е прекалено топло. И не забравяйте, че щастливото дете, което живее в спокойна среда, без стрес, по-рядко боледува!

Коментирай