Майчинство

Децата правят брака нещастен!?

Съгласни ли сте?

17.07.2015г. / 16 15ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много двойки се страхуват да сключат брак, за да не развалят магията на любовта си. Същото важи и за децата.

Децата в разбиранията на мнозина са нещото, което слага края на безгрижното съществуване на двойката и дори още по-лошо – прави живота им нещастен в интимен план!

Това гласи едно скорошно проучване, публикувано от Open University във Великобритания. Изследването е проведено върху 5000 души. Според техните отговори, бездетните двойки оценяват по-високо качеството на взаимоотношенията си. Те се чувстват по-ценени от партньора си.

Резултатите показали още, че двойките без деца прекарват повече време заедно, полагат повече грижи да запазят връзката си, ходят по срещи и водят интимни разговори.

Несъмнено това е по-сближаващо от гледна точка на любовните взаимоотношения, за разлика от приготвянето на вечеря, търсенето на детегледачки, детска градина, училище, прането на мръсни дрехи по няколко пъти на ден и обръщането на внимание на децата с приоритет.

Изследването поставя и полови различия. Омъжените жени са по-щастливи, ако са майки за разлика от бездетните съпруги, пише au.lifestyle.yahoo.com. При мъжете е обратното – бащите се чувстват по-пренебрегнати от бездетните мъже.

Дебатът за това кои двойки са по-щастливи – бездетните или тези с деца, е безкраен. Гледните точки са толкова много, колкото и самите двойки на света.

Друго проучване от 2012 година, проведено от Центъра за контрол на заболяванията във Великобритания публикувало данни, които показват, че двойките с деца е много по-вероятно да останат заедно, отколкото бездетните двойки.

Това, разбира се, се обяснява с факта, че фокусът на брака се пренасочва в името на общото благо на децата. Освен това, бракът без деца повишава нивата на стрес, особено ако двойката има репродуктивни проблеми.

Свързани статии

Изследванията са много и доказват различни неща. Едно е сигурно – двойките изпитват намаляващи нива на щастие с времето, независимо дали имат деца или не. Желанието за секс, усещането за ценност, намаляващата комуникация са процеси, които в известна степен засягат всички двойки.

Според специалистите, повечето двойки са по-нещастни една година след появата на първата им рожба. Бездетните двойки също изпитват спад в емоционалното си състояние един спрямо друг, само че приблизително след седмата година.

Затова, ако се притеснявате, че децата ще влошат отношенията ви с партньора – не се бойте! Има много други обстоятелства, които могат да доведат връзката ви до край!

Коментирай
2 rate up comment 3 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
Ако децата са цел на живота, то всеки *** би могъл да се похвали с по-смислен живот от болшинството бели хора, така ли излиза? ;)Това може да важи само за някой, който се възприема като разплодно ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 4 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
Простаци!Децата са целта на живота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
До Анонимен: Това нищо не е,какви идиотщини ти предстои да прочетеш!Виж,ако напишеш нещо срещу сачовете и обратните моментално те трият,а тези дивотии ти ги сервират напоително в захлас! Изобщо еврогейска демокрастия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11 rate up comment 5 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
По-гнусна, идиотска и изсмукана от пръстите статия не бях чела! Абе вие нормални ли сте?Абсолютно чудовищна глупост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар