Майчинство

Здравословни уроци, които учим от децата

Храненето трябва да бъде удоволствие

29.07.2015г. / 14 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Появата на децата променя целия ни свят. Ние преживяваме детството отначало и се учим от малките. Понякога уроците, които ни предават, сякаш незабелязано стават част от нашето ежедневие.

Но има моменти, в които трябва да се вгледаме в поведението на малките детайлно, защото те имат много здравословни уроци, които да ни предадат. Ето някои от тях.

Дайте свобода на чувствата си

От мига, в който се появяват децата, родителите се стремят да ги предпазят, да ги успокоят когато плачат, дори с цената на това да им угодят с лакомства или играчки. В добрите и лошите моменти, децата никога не крият своите емоции.

Нещо, което трябва да научим от тях е, че не е здравословно да задържаме емоциите в себе си. Давайки свобода на това, което чувствате, вие може да се освободите от болката, да разрешите бъдещи проблеми и т. н.

Играйте

Децата имат купища от играчки, които с годините стават все по-вълнуващи и интересни. Помните ли забавните моменти с настолните игри? Припомнете си ги! Игрите разтоварват, намаляват стреса, освен това поддържат когнитивните функции и не на последно място – сближават ви с децата.

Храненето трябва да бъде удоволствие

За малките деца храненето е не само приемане на определена храна, а забавление. Колко често децата са отказвали да консумират полезните плодове и зеленчуци. Винаги, когато им кажете „Трябва да го изядеш, защото е полезно!“ удоволствието на малките от храненето изчезва. Направете го забавно, поднасяйте храната по вълнуващ начин. Може да не е всеки ден.

Но опитайте се да създадете такива шедьоври, които не само да са вкусни, но и радост за детското око. Наслаждавайте се на всяка хапка от менюто, което сте приготвили и не забравяйте да бъде здравословно.

Свързани статии

Заседяването е вредно

Активността помага на телата ни да функционират нормално. Знаете, че дългото седене крие риск от наднормено тегло, появата на разширени вени, сърдечни проблеми. Погледнете вашите деца. Те не спират да бъдат активни. Заредете се от тяхната енергия и по време на работа правете чести паузи, в които да се раздвижите, спортувайте или просто лудувайте, когато сте с децата си.

Добрият сън е важен

Когато едно дете не е добре отпочинало, то винаги намира начин да покаже своята умора. Възрастните пият поредната чаша кафе, забравяйки за добрия навик наречен ранно лягане. Не забравяйте, че достатъчните часове сън са правилната формула, за да се чувствате енергични, продуктивни и в добро настроение.

Снимка: istock

Коментирай