Майчинство

Как правилно да почистим бебешката бутилка?

Биберонът също е среда за развитие на бактерии

18.08.2015г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Храненето с биберон е неизбежно. Дори да сте избрали да храните бебето си с майчина кърма, понякога се налага това да стане чрез шише с биберон.

Млякото, дори майчиното, съдържа множество бактерии, които при наслагване могат да предизвикат различни инфекции и разстройства. За да избегнете рисковете за вашето мъниче трябва да знаете как най-правилно да почистите бебешката бутилка.

Четка за почистване на бутилки

Важно е преди всичко да се подчертае, че четката не трябва да бъде използвана за почистване на друго, освен на бебешката бутилка.

Четкайте внимателно по всички ръбчета и улеи на бебешкото шише. Не забравяйте резбата около гърлото на бутилката, както и самия биберон. Гумената част е благоприятна среда за размножаване на бактерии. 

Сапун

Можете да използвате сапун с неутрално pH или препарат за измиване на чинии, за да почистите бебешкото шише и биберона. Препоръчително е да изберете сапун без фосфати, фталати, сулфати и изкуствени аромати и оцветители.


Снимка: iStock

Не забравяйте да проверявате етикета на продукта преди да го купите. 

Разтворете сапуна в чиста ваничка с гореща вода, накиснете шишето и биберона, след това почистете с четката много внимателно.

Свързани статии

Преваряване

Варенето е стар метод, който работи безотказно. Кипнете вода и изварете бутилката с всичките й принадлежности във врящата вода за няколко минути. Така ще убиете бактериите, насложени по бутилката и биберона.

Изсушаване на пара

Много е важно да изсушите бутилката преди следващата употреба. Добре е това отново да стане на висока температура, за да се предотврати образуването на нови бактерии преди шишето да се използва отново.

За целта изсушете шишето на пара. Това гарантира предпазването на бебето ви от бактерии и микроби. Изсушете напълно преди употреба. Не изсипвайте мляко или други течности, докато бутилката е още мокра.

Коментирай