Майчинство

Променливо време! Нужно ли е да подкрепим допълнително имунитета на детето?

Вижте съветите на д-р Снежина Михайлова, клиничен имунолог в Александровска болница

07.10.2015г. / 11 46ч.
Михаела Лазарова
Променливо време! Нужно ли е да подкрепим допълнително имунитета на детето?

В преходния период от преминаването от един в друг сезон, детският организъм има нужда от време и адаптация към новите сезонни предизвикателства. След дългата ваканция обикновено в общото помещение в детската градина или училище се появяват непознати гости – това са новите вируси за сезона, с които имунната система на детето ще трябва да се справи.

Може да започнем да даваме ежедневно мултивитамини, които да допринесат за доброто общо състояние на детето. В някои случаи обаче детската имунна система се нуждае от имуностимулант – това не изключва едновременния прием на витамини, но е един по-целенасочен подход, който да подпомогне имунитета в преходния сезон и променливото време.

Всички ние, и възрастните и децата, имаме нужда да се адаптираме към резките температурни промени и по-малкото слънчеви лъчи навън.

Какво съветват специалистите?

Д-р Снежина Михайлова, клиничен имунолог в Александровска болница, предупреждава, че грижата за здравето на децата и профилактиката на инфекциозните заболявания трябва да бъде целогодишен приоритет. Ето и нейните съвети как да укрепим детския имунитет в преходния сезон:

· Достатъчно е спазването на хранителна култура с прием на разнообразна и богата на витамини и минерали храна. Наблегнете на белтъците, защото са основните градивни елементи на имунната система.

· Осигурете на детето двигателна активност или спорт, но в същото време спазвайте стриктен режим на сън и бодърстване. Доказана е силната връзка между нервната и имунната система. Ето защо децата трябва да си лягат рано, и доколкото е възможно да бъдат предпазвани от прекомерен психо-емоционален стрес.

· Мой съвет е при често и тежко боледуващи деца, контактът им с детските заведения да бъде максимално ограничен и в периода след инфекция да се даде повече време за възстановяване на организма. Ако обаче инфекциите са тежки, изискват непрекъснат прием на антибиотици или се налага болнично лечение е добре детето да бъде прегледано от лекар-имунолог.

· Повечето родители са наясно, че при най-малката температура или настинка не се бърза с даване на антибиотик. Нужно е да оставим детския организъм и неговата имунна система сами да се справят с болестотворните микроорганизми като разбира се можем да подпомогнем и ускорим този процес. Една такава ефективна, но в същото време щадяща за детския организъм практика, е включването на природен имуностимулант.

Д-р Михайлова споделя, че вече има достатъчно добавки, базирани на натурални средства, но един много добър пример за имуностимулант е Марсианци ИмуноФорте – комбинация от черен бъз, бета глюкан и шипка. Под формата на сироп е, което я прави приложима и за най-малките деца.

· Черният бъз, например, е добре известен на повечето родители от народната медицина и се използва от години за стимулиране на имунната система. Когато се използва в точната концентрация, екстрактът от плодовете на черен бъз повишава активността на важни имунни клетки и усилва многократно производството и действието на т. нар. цитокини – основни защитни компоненти в началните стадии на инфекция. Той има и директно антивирусно действие, като стопира размножаването на микроорганизмите в начален стадий, предпазвайки от развитие на инфекция.

· Бета глюканите, които също са напълно естествена съставка, от друга страна притежават уникалната способност чрез активирането на важни имунни клетки – т. нар. макрофаги и клетки „естествени убийци“, да елиминират опасните бактерии и вируси, и по този начин да предпазят детето от грип и инфекции.

· Шипката е популярна с имуностимулиращото си действие, което се дължи най-вече на високото съдържание на витамин C.



 

Коментирай
Свободно време