Майчинство

Грешки, които прави всяка жена, когато става майка за първи път

Не се фокусирате върху възстановяването ви след раждането

25.11.2015г. / 15 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За първи път ли ставате майка? Тази промяна макар и радостна, може да бъде и много стресираща за вас. Притесненията около кърменето, грижите за бебето, безсънните нощи могат да ви изтощят. Има грешки, които всяка майка на първо бебе допуска, но които не са непоправими. Вижте кои са.

Не приемате помощ

Когато една жена стане за първи път майка, тя иска да даде всичко по силите си, за да се погрижи максимално добре за бебето си. Много майки се притесняват да поискат помощ от близки и роднини не само, за да докажат, че могат да се справят с майчинството, но и за да не бъдат приети като лоши майки.

Това определено не е правилно. Вие може да бъдете страхотна майка, но ако сте уморена и изнервена, последствията ще са негативни не само за вас. Приемането на помощ е една напълно нормална крачка.

Не се фокусирате върху възстановяването ви след раждането

Вашето бебче е очарователно и вие не спирате да бдите над леглото му. Не забравяйте да отделяте нужното време за почивка, да консумирате важни витамини за периода след раждане, да се храните здравословно и да приемате достатъчно течности. За да се възстановите максимално бързо, трябва да полагате грижи и за себе си.

Плачете, докато бебето плаче

В първите седмици на майчинството, жената е стресирана, възможно е да се появи и следродилна депресия. Често срещано е майките да плачат заедно с плачещото бебе. В тялото им все още хормоните се опитват да се регулират, което е и причина за честата смяна на настроенията и изблика на емоции. Въпреки това техния плач няма да успокои бебето.

Позовавате се на твърде много експерти

Със сигурност имате купища книги, четете информация в интернет, приемате съвети от роднини, ваши близки приятелки с деца и сте си изготвили стратегия за това как храните, повивате, къпете и т. н. бебето си.

Свързани статии

Не забравяйте, че инстинктът е най-важен. Доверете се на вътрешното си усещане, на това което бебето ви ще покаже че има нужда или не.

Не отделяте никакво време за себе си

Да бъдеш майка е една от най-важните „професии“ в света, но не забравяйте да отделите също малко време за себе си. Спортувайте, отидете на козметик, на масаж, вижте се с приятелки или просто се наспете. И за всичко това не бива да изпитвате никаква вина.

Коментирай