Майчинство

3-те най-чести грешки на разведените родители

Не правете това с детето си!

05.01.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Разводът е травмиращ. Никоя двойка не иска да страда по този начин. Но за съжаление невинаги краят на една връзка е щастлив. Колкото и да е болезнено за партньорите, онези, които страдат най-много са децата.

Разводът на родителите не само е труден период от живота на едно дете. Той може да остави трайни белези в поведението му, ценностната система и отношението му към живота и връзките в бъдеще.

Все пак има някои неща, които никога не трябва да правите, за да бъде разводът по-лесен за понасяне и по-малко травмиращ за детето.

Не превръщайте детето във вестоносец

Обикновено след развода детето прекарва повече време с единия родител, а другият получава правото да го вижда определен брой пъти в седмицата или месеца. Когато майката изпраща детето при баща си, например, често го изпраща с думите: „... и кажи на баща си, че...“ Обикновено след „че“ следва някаква критика или обида по адрес на бившия съпруг.

Същото правят и мъжете. Така детето не само страда от факта, че не може да прекарва времето си едновременно с двамата си родители, но и трябва да пренася обидни думи и квалификации. Представете си нагнетеното напрежение в детската душа при тези обстоятелства.

Ако имате да казвате нещо на бившия или бившата си, правете го директно. Не използвайте детето за вестоносец.

Снимка: iStock

Не превръщайте детето в слушател и психотерапевт

Много често единият родител, а понякога и двамата, правят грешката да споделят абсолютно цялата мъка и всички подробности около нея с децата си. Хубаво е да си честен с децата си, да не криеш от тях чувствата си и да ги учиш да бъдат силни, но помнете, че те са деца, а вие сте техните родители.

Всичко онова, което споделяте им се отразява повече, отколкото допускате. Дори повече, отколкото те самите осъзнават. Тяхната собствена тревожност и необходимостта да помогнат на страдащия родител кара децата да възприемат връзките в бъдеще с крайно негативно отношение и скептицизъм.

Не се мъчете да спечелите детето на ваша страна

Една от най-често срещаните грешки на разведените родители е всеки от тях да се опитва да спечели детето за свой съюзник. Настройването на детето или децата срещу другия родител е най-лошото нещо, което може да се случи. По този начин се обърква ценностната система на детето. То започва да подлага на съмнение собствените си чувства, започва да чувства вина, че въпреки това продължава да обича и двамата си родители или пък наистина започва да мрази единия.

Реакциите са неконтролируеми и неочаквани в такава ситуация. Особено в пубертета децата изживяват нещата по особен и свръхчувствителен начин. Струната, върху която играят родителите, е много нежна и тънка. Внимавайте да не я скъсате, защото белегът е за цял живот.

Коментирай