Майчинство

Кърменето и сексът – какво може да се обърка?

Неприятни проблеми в секса, които кърменето може да предизвика

29.01.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Кърменето е истинско предизвикателство за много жени. Някои имат проблеми с кърмата, други кърмят твърде малко поради субективни причини. Трети имат проблеми с кърменето и секса със своите половинки.

Много изследвания по темата констатират, че кърменето сериозно може да повлияе на сексуалния живот, въпреки че някои жени споделят, че нямат никакви проблеми и не страдат от „сексуален глад“ през този период.

Кои са най-често срещаните проблеми, свързани с кърменето и секса?

Намалена или липсваща чувствителност на гърдите

Тъй като гърдите ви в периода на кърмене са напрегнати е възможно те да изгубят възбудимост по време на сексуална стимулация. Заради кърменето зърната се втвърдяват и стават резистентни към допира. Това е естествен механизъм за предпазване на нежната тъкан от болка, а и за да се улесни самия сукателен процес.

Ако ви се случи това просто помолете партньора си за разбиране и му обяснете, че временно е наложително да не докосва гърдите ви по време на секс. Има и други ерогенни зони, към които може да се насочи. Това може да ви накара да откриете неоткрити до момента територии в интимния си свят.

Сухота във влагалището

Вагиналната и влагалищна сухота е често срещан проблем по време на кърмене. Той настъпва заради хормоналните промени, предизвикани от кърменето.

Лубрикантите са решение на проблема, но трябва да се внимава с тях. Не е добре да се използват лубриканти на маслена основа, защото те увреждат целостта на презервативите. Това крие риск от непредвидена бременност в период скоро след раждането.

Избирайте лубриканти на водна основа.

Протичане на гърдите

Колкото по-активно кърмите, толкова повече кърма произвежда млечната жлеза. При стимулация, натиск, смучене на зърната по време на секс, както и при оргазъм, гърдите ви могат да отделят известно количество кърма.

Много жени се смущават от този факт, защото не искат да карат партньорите си да изпитват неудобство. Затова по време на секс просто носете сутиен за кърмачки или обикновен секси сутиен в зависимост от това как се чувствате най-добре. Той ще предпази от протичане или поне ще го направи невидимо за вас и партньора ви.

С времето този малък проблем отшумява.

Понижено либидо

По време на кърменето е напълно възможно да ви липсва сексуално желание. Според изследванията това също се дължи на хормоналните промени и по-специално повишаването на андрогени в кръвта. Те са хормони на надбъбречната жлеза и яйчниците.

Високите нива на тези хормони потискат сексуалната функция при жените, което може да се окаже неприятно за партньора ви. Той вероятно ще се почувства отблъснат и пренебрегнат.

Най-добрият начин е да поговорите с него и да му обясните причините за липсата ви на либидо. Можете да стимулирате близостта си по други, не директно сексуални, но интимни жестове – целувки, прегръдки, държане на ръце, взимане на вана заедно. Така ще поддържате близостта си, дори когато не правите секс в този период.

Снимки: iStock

* * *
По материали от „Наръчник за оцеляване на младата майка“

Издателство „Кибеа“

Коментирай
Свободно време