Майчинство

Как да се отървете здравословно от излишното тегло след раждане?

Наднорменото тегло след раждане може да се редуцира по полезен начин

08.02.2016г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

По време на бременността се трупат излишни килограми. Наднорменото тегло е почти неизбежно. Малцина са щастливките, които не качват особено много излишно тегло, което лесно се сваля няколко седмици след раждането.

За съжаление, при повече жени не е така. Трябва само да бъдете търпеливи. С постоянство и упоритост всеки килограм може да бъде победен.

Най-ценният съвет на специалистите е да не се сравнявате с ваши близки и приятелки, успели да свалят килограмите си скоро след раждането. Всеки организъм е различен и затова не трябва да си внасяте допълнително напрежение и стрес, сравнявайки се с останалите.

Кое е нещото, което ще ви помогне да ускорите процеса на отслабване?

Кърменето! 

Кърмещите майки ще усетят на практика благотворното влияние на редовното кърмене през първите месеци след раждането. Чрез кърменето се предават голяма част от мазнините и протеините от майката на бебето като по този начин нейното тегло се редуцира.

Все пак и некърмещите майки не трябва да се отчайват. Излишното тегло все някога ще се премахне. 

Какво трябва да направите, за да се отървете от наднорменото тегло след раждането?

 

Обмислете добре плана си за отслабване

Когато човек се поставя в някаква диета е добре да си постави и краен срок за изпълнението й. Така ще ви е по-лесно да удържите до края, за да се насладите на резултата. Ако сте си мислели, че можете да свалите теглото за седмица – две, вероятно ще се разочаровате. 

Затова преразгледайте отново плана си за отслабване и се подгответе.

Не бързайте да пазите диета веднага след раждането

Имайте предвид, че бебето ви е по-важно от стройната ви фигура. Затова не бързайте да се лишавате от хранителни вещества и да гладувате, само защото искате да отслабнете по-бързо. 

Дайте възможност на организма сам да се възстанови след раждането. Много специалисти препоръчват да изчакате поне 2 месеца след раждането и тогава да стартирате хранителен режим. Трябва да се има предвид, че редукцията на храната предизвиква и редукция на кърмата. Затова не трябва да се бърза. 

Подбирайте разумно храната си

Без да полагате много усилия можете да свалите килограми. Колкото и невероятно да звучи – възможно е!

Ясно е, че младите майки нямат особено време за себе си, но това не означава да грабнете вафла или капучино със сметана, когато прегладнеете. Дори да не сте яли нищо друго през деня, това не ви дава право да се нахвърляте на висококалорични храни и напитки. Ще се отрази много зле на фигурата ви. 

Затова когато рязко огладнеете просто грабвайте някакъв плод или ядки вместо вафлата. Приготвяйте си вкусни плодови и млечни шейкове с нискомаслено мляко. Това ще ви гарантира намален прием на калории без да гладувате.

Неусетно ще забележите как сте започнали да намалявате теглото си без особени усилия.

Винаги се хранете балансирано

Намаляването и отказването от някои храни крие огромни рискове за здравето на майката. По време на кърменето най-често се губят големи количества калций, които се извличат от тялото на майката чрез кърмата. 

Затова е от голямо значение да консумирате храни, богати на калций, най-вече млечни продукти. Това ще ви предпази от проблеми със костната плътност и загубата на зъби.

Не борете стреса с преяждане

Лесно е да се каже, трудно е да се изпълни – факт. Много жени попадат в този капан. Стресът от отглеждането на дете, кърменето, всички промени, които настъпват, недоспиването и напрежението ви сриват и често намирате утеха в храната. 

Опитайте се да се измъкнете сами от този капан. Вместо да се тъпчете отидете да потичате, изведете бебето на разходка или направете няколко упражнения в другата стая. Това ще ви помогне да се разсеете от мисълта за храната. Пък и физическото натоварване притъпява усещането за глад. 

Стремете се към постепенно намаляване на теглото

Това е най-сигурният начин да отслабнете трайно и качествено. Колкото по-бързо свалите килограмите, толкова по-бързо биха могли те да се върнат. Но когато са свалени поетапно, килограмите почти не се връщат. 



Това е така, защото е минало достатъчно време, необходимо за организма да се пригоди към новата ситуация и да свикне с намаления прием на калории. Така не се включват защитните механизми, каращи го да трупа мазнини в мастните депа за всеки случай. 

Според специалистите най-добре е да приемате до 1800 калории на ден. Това е оптималното количество, което хем ще ви помогне да отслабнете, хем няма да ви накара да гладувате.

Не взимайте хапчета за отслабване

Хапчетата за отслабване имат редица странични ефекти, които при кърмещи майки могат да се проявят много по-остро. Освен това чрез кърмата можете да предадете тези химикали на бебето си, а това е непрепоръчително, дори опасно.

Пийте повече течности

Течностите са добър приятел в отслабването. Те помагат на тялото да се освободи от токсините, натрупани в организма, балансират храносмилателния тракт и спомагат за нормализиране на хормоналните нива.

Важно е да не допускате да се дехидратирате, докато кърмите. Това би намалило количествата кърма, а и би повлияло негативно цялостното ви здравословно състояние.

Снимки: iStock

***
По материали от „Наръчник за оцеляване на младата майка“
Издателство „Кибеа“

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
person from abroad ( преди 8 години )
Ще напиша нещо на друга тема: хората нямаме право да призоваваме (да се смеем и така нататък) за кастрации на хора и така нататък, стерилизация (насилствена и т.н), изнасилвания (и/или съвети и/или заплахи за тях- било анални на мъже и така нататък) на хора и т.н, убийства,самоубийства, войни, вражди, омраза, влизане и/или ходене на хора при психиатри (и/или техните психични и т.н проблеми), побои,удари по тялото, кавги и/или спорове, геноцид над нации от хора, заплахи с оръжие и/или думи (дори казани на шега) и т.н-дори показани в филми, сериали и т.н- това е моето мнение! Няма доказателство, че изнасилвача и физически зрав (а може и да е осъден несправедливо, а реално да е невинен)- би повторил това свое престъпление). Може би само съд може да решава присъдите за всеки човек и т.н. Хората нямаме право да призоваваме за -влизане в болници (вземане на лекарства- било психиатрични и т.н)- било психиатрии и т.н (ходене на лекар/и - било психиатри и т.н) ....На света му трябва да се промени положително- от лошите крайности до които е стигнал), аз не желая изтезания, жестокости, бой, насилия,пошлост, вулгарност, лоши неща, трафиканти на каквото и да е, и т.н-които неща не трябва да съществуват в един добър и възстановен свят (на което се надявам скоро да стане със Земята). ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
пиша от чужбина ( преди 8 години )
и мисля, че трябва мир на Земята и благоволение между човеците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
man ( преди 8 години )
Според мен: света трябва да върви към положителни промени и вече да няма войни, конфликти, геноцид/и над човек и/или хора, убийства, самоубийства, омраза, злост, зложелателство, измами, глупост, богохулства, зло-особенно в по-силни степени, отчаяние, побои, насилия /в филми, романи, сериали и т. н/, черен и/или лош хумор /включително с *** /изнасилвания над тях и въобще и т. н/включително още от детска възраст, импотентни мъже и прочие/, вражди, вулгарни думи, и нищо лошо на Земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар