Майчинство

Успокойте плачещото дете с масаж на краката

И децата се нуждаят от масаж

23.03.2016г. / 14 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За родителите на бебета и малки деца е най-трудно да открият защо детето плаче. Малките не могат да обяснят къде ги боли или какъв дискомфорт усещат в този момент. Бебетата и малките деца най-често плачат, когато ги боли коремче, растат им зъбки.

За тези неразположения, освен лековете предписани от педиатъра, има и масажи, които действат терапевтично. Както при възрастните, така и на детското стъпало има точки, които отговарят за определени зони в тялото.

Всичко, което трябва да направите е да масажирате точките в продължение на няколко минути. Ето 7 от тях, които може да стимулирате с лек и приятен масаж.

Ако на детето му растат зъбки, масажирайте не само венците, но и тези точки на пръстите. Този нежен масаж се препоръчва и при онези деца, които имат хипертонус на мускулите на крачетата. Това състояние се характеризира с прекомерна мускулна скованост и може да се прояви при бебета или по-големи деца.

За онези моменти, в които детето страда от хрема и възпалени синуси, масажирайте тези точки на стъпалата.

При кашлица масажирайте нежно най-меките части на стъпалата.

Слънчевият сплит е сложна съвкупност от нерви в областта на корема зад стомаха. Когато детето страда от болки в стомахчето, масажирайте тези малки участъци от стъпалото.

Когато детето страда от коремни спазми, масажирайте тези части от стъпалото, които отговарят за горната част на коремчето. Този масаж ще подобри чревната функция.

Когато детето свива крачетата от болка, коремчето е подуто, трябва да масажирате тези зони, които отговарят за долната част на коремчето. Не забравяйте, че масажът трябва да е лек и приятен.

Децата стават неспокойни обикновено вечер. Много лесен начин да ги отпуснете и успокоите е един приятен масаж на стъпалата. Тези точки отговарят за гръбчето.

Още по темата:

Коментирай