Майчинство

Начини да отучите детето да лъже

Как да накараме детето да разграничава истината от лъжата?

25.03.2016г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Малките деца лъжат непрекъснато. Правят го, защото се страхуват да не им се карате. Страхуват се да не им бъдат отнети играчките като наказание. Лъжат още, защото доразвиват във фантазията си чути по телевизията или радиото истории като си съчиняват техни реалности.

Този етап от развитието на детето е напълно нормален и е свързан с определени процеси в мозъка. Няма как да се избегне лъженето при децата. Важното е родителите да обяснят важността на истината и разграничаването ѝ от лъжата. Но как?

Реагирайте със спокоен тон

Не бързайте да викате. Колкото и да ви е разгневила лъжата, преглътнете няколко мига, поемете въздух и тогава реагирайте със спокоен тон. Накарайте детето да помисли добре това ли е истината или му се иска да е това.

Попитайте го как би се почувствало, ако някой излъже него по такъв начин. Разбира се, трябва да се действа в зависимост от лъжата и степента ѝ на сериозност.

Съсредоточете се върху проблема

Ако детето е започнало да лъже патологично, трябва да локализирате проблема и да разберете какво го кара да прави това. Разберете подбудите му. Има вероятност нещо във вашето поведение да кара детето да лъже, което бихте могли да промените.

Някои по-интровертни деца с по-дълбока чувствителност приемат родителските забележки и наказания навътре. Ако по някакъв начин поведението ви потиска детето и го кара да лъже, за да си спести някакви последствия, може би трябва да обърнете погледа си и към себе си, не само към детето.

Обяснете защо е важна истината

Всячески се уверете, че детето разбира смисъла на истината. То трябва да разбере, че лъжата не помага да се реши даден проблем, а само да се отложи неговото отстраняване.

Съставете си договор

Независимо дали ще го направите под формата на игра или сериозна договорка, договорът е добре да се изпълнява всеки път, когато забележите, че детето ви лъже.

Договорът може да е свързан с например нещо, което детето да направи всеки път, когато излъже. Предварително изяснете правилата на договора, за да разбере на практика смисъла на истината чрез точното изпълнение на точките и правилата на договора. Важни са не само думите, но и действията и примерите. Само така детето ще проумее смисъла на истината.

Снимки: istock

Коментирай