Майчинство

Да се върна ли на работа след раждането?

Този въпрос си задават много жени. А отговорите не са никак лесни!

05.04.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

След раждането не всяка жена предпочита или има възможността да си остане вкъщи за дълго и да гледа бебето. На немалко жени им се налага по една или друга причина отново да се върнат на работа, което води след себе си много проблеми и притеснения.

Някои жени изпадат в депресия, защото социалният натиск е голям. Вероятно не съществува правилен отговор кога, как и поради какви причини е редно или не да се върнете на работа скоро след раждането. Важно е да обмислите стратегията си, за да сте максимално ефективна за своето бебе и семейството си.

Как да се справите с това?

Поговорете със съпруга си

Съпругът или партньорът ви е човекът, с когото трябва да поговорите на първо време. От решаващо значение е да го привлечете на своя страна. Това невинаги е лесно. Независимо колко „свободен“ е той, половите стереотипи са изградени с течение на много поколения и по-голямата част от грижите за децата и домакинството пада върху женските плещи.

И няма значение, че работите наравно с мъжа си – отговорността често в по-голямата си част се пада на женската половина.

Съпругът ви трябва да разбере, че двамата с него сте един екип и макар вие да сте капитанът на кораба, той като помощник-капитан трябва активно да действа на борда, за да не потънете всички вкупом.

Мъжете реагират добре на варианта „черно на бяло“, така че изгответе списък със задачи и отговорности. Тъй като и двамата работите, задълженията ви трябва да са ясно разпределени.

Не се поддавайте на чувството за вина

Не ви стигат течащите гърди, липсата на сън и напрежението, ами сега в уравнението се намърдва и чувство за вина. То връхлита повечето майки, които по една или друга причина са решили да се върнат на работа скоро след раждането.

При някои минава по-леко, други обаче помита като бедствие. Независимо дали започвате работа по финансови или лични причини, и дали тя е почасова или на пълен работен ден, най-вероятно чувството за вина ще се промъкне по един или друг начин.

Това чувство може да не е само вътрешно. Някои жени биват упреквани от своите близки, родители, родители на съпруга и други, въпреки че младото семейство се нуждае от доход, например.

Осигурете добра грижа за детето

Направете всичко възможно да намерите кой да гледа детето ви, докато ви няма. Без значение дали това ще е ваш близък, баба или дядо на бебето или детегледачка. Можете да се редувате и с партньора си, стига работните ви графици да го позволяват.

Не се стремете да бъдете жената-чудо

Такава жена просто не съществува. Дори да съумеете да бъдете нейно подобие за известно време, рано или късно ще рухнете. Не се оставяйте да паднете в този капан. Няма как да сте образцов служител, ако едновременно с това се борите за приза „Майка на годината“.

Не се упреквайте

Много жени се чувстват по-щастливи, ако се върнат на работа, но се чувстват виновни, че това е „егоистично“ от тяхна страна. Ако и с вас е така, разберете, че детето ви ще бъде много по-добре с щастлива, реализирана майка, отколкото с неспокойна, изпълнена с негодувание и отегчена домакиня.

* * *

Из „Наръчник за оцеляване на младата майка“

Издателство „КИБЕА“

Снимки: istock

Коментирай