Майчинство

3 трудни за овладяване ситуации в детската дисциплина

Как да реагират родителите?

18.04.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
снимка: istock

снимка: istock

Децата невинаги са послушни. В повечето случаи родителите изпитват сериозни трудности с възпитанието и най-вече дисциплината.

Няма точна рецепта за справяне с различните проблематични изблици на децата. Все пак педагозите и психолозите съветват да опитате различни техники за справяне с проблемите с дисциплината.

Кои са основните трудности в отглеждането на децата и как трябва да действат родителите?

Хранене

Едни от най-честите проблеми, свързани с дисциплината включват храненето. Нежеланието за хранене и истериите по време на хранене са голяма част от поведенческите проблеми в детска възраст. Много родители не знаят как да овладеят този проблем и се чувстват безсилни и затворени в омагьосан кръг.

Като за начало изключете телевизора, дръжте телефоните далече от масата и детето. Нека то се съсредоточи в яденето. В началото може и да е трудно, но ще свикне с времето, ако сте непреклонни. Въведете правило, че докато не се нахрани, не трябва да се занимава със странични неща.

Друга техника за успокояване на децата преди хранене е включването им в подготовката на храната. Можете да превърнете всичко в игра и в забавно преживяване. Ако не сте сигурни, че детето е достатъчно голямо или отговорно, за да готви заедно с вас, може да го помолите да подреди масата, да постави прибори, да сложи подправки в ястията.

Избухвания

Малките деца на възраст между 2 и 6 години лесно и бързо изпадат в гневни изблици. Най-доброто решение за въздействие на лошите настроения са подходящите думи. Не бързайте да прегръщате и успокоявате детето преди да сте разбрали какво е провокирало поведението му. В противен случай насърчавате подобно поведение за в бъдеще.

Хубавото на гневното избухване е, че може да се регулира и управлява много добре, стига родителят да подходи правилно. Най-важното е да подчертаете на детето, че гневните избухвания са не просто неуместни, а вредни за здравето и емоциите. Преди да реагирате със същото изпратете детето в стаята си, докато се успокои. След това ще можете да поговорите спокойно и ползотворно.

Когато емоцията е овладяна е подходящ момент за спокойни разговори и подчертаване на доброто и положителното поведение.

Време за лягане

Времето за лягане е друг често срещан препъникамък във възпитанието на децата. Много от тях не искат да си лягат в уреченото време. Правят всичко възможно да останат да гледат телевизия, да играят на компютъра или да четат приказки.

Свързани статии

Каквато и да е причината за отказа на детето да си легне, не трябва да се поддавате на това. Малките деца имат нужда от 10-11 часа сън на денонощие и това не подлежи на компромис.

Затова родителите трябва да са непреклонни. За да накарате детето да възприема по-благосклонно лягането вечер, организирайте игри или каквито и да е позитивни практики, които да предразполагат към лесно заспиване.

Четенето на приказки, пеенето на песни преди лягане допринася за положителната нагласа на детето.

Важно е да установите и правила. Трябва да има точно определен час, в който детето да си ляга. Този час не трябва да подлежи на обсъждане. Важно е, защото рутината на съня е от важно значение за детското здраве. От друга страна, то ще знае, че няма къде да мърда, когато дойде времето за сън. Постепенно ще свикне, дори да се съпротивлява.

снимки: iStock

Коментирай