Майчинство

Правила за интимна хигиена при момиченцата

Вашето бебе трябва да има свои собствени средства за хигиена

25.04.2016г. / 16 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте майка на момиченце, знаете, че вашето бебе се нуждае от ежедневен ритуал на измиване, който помага да се поддържа естествена чистота и здраве на една от най-уязвимите части на тялото на бебето. Правилната грижа за интимната хигиена на момиченцата е не по-малко важна от тази на момченцата, тъй като могат да възникнат инфекции и да се получат усложнения, например синехия.

Синехията представлява срастване на малките лабии на гениталиите. За да се намали рискът, трябва да се спазва отлична ежедневна хигиена. Момиченцата имат много нежна и чувствителна кожа. Всекидневно, когато сменяте пелените или след ваната, трябва да почиствате гениталиите с тампон или стерилна марля, напоена във вода.

Почистването става от горе надолу. Когато се намирате извън дома и се налага да смените пелените, винаги избърсвайте интимните части на бебето с бебешки мокри кърпи.

Въпреки че ще получите насоки от вашия педиатър за това как трябва да премине почистването на най-деликатната част на вашето момиченце, споделяме някои основни правила, които да следвате.

Вашето бебе трябва да има свои собствени средства за хигиена, като сапун, кърпа и гъба.

Винаги преди да смените пелените на бебето или преди да го измиете, трябва да сте убедени, че ръцете ви са идеално чисти.

Много е важно при подмиване или избърсване с кърпички движението да става отпред назад, т. е. към дупето.

Когато използвате душ за подмиване, не забравяйте, че водните струи не бива да са твърде силни.

Уверете се, че бебето носи дрехи и бельо от естествени и меки материи. Синтетичната тъкан възпрепятства дишането на кожата и това може да доведе до различни възпаления.

Освен от естествени материи, дрехите на момиченцата трябва да са свободни, удобни, а не да са прекалено стегнати и да ограничават движението на крачетата.

Памучните гащички трябва да се сменят два пъти дневно.

Свързани статии

Бельото и кърпите на бебето винаги изпирайте отделно от вашите и разбира се с подходящ перилен препарат.

При момиченцата в ранна, както и в по-късна възраст, както и при жените, понякога се натрупва белезникаво вещество в гънките на гениталиите, наречено смегма. Това е нормално, но също трябва да се почиства.

Не оставяйте бебето да лежи без памперс, освен ако не му предстои смяна или баня.

Снимки: iStock

Коментирай