Майчинство

Оригването на бебето не е чак толкова важно

Не будете бебето специално, за да се оригне, ако е заспало

17.05.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

На оригването при пеленачетата се отделя много внимание. То е храносмилателен рефлекс, при който бебето връща погълнатия въздух по време на сученето. Понякога е придружен и с малко мляко. Това става по-рядко при кърмените, отколкото при бебетата, хранени с адаптирано мляко.

Някои бебета изчакват края на храненето и веднага звучно се оригват. Други се нуждаят от две или повече почивки по време на храненето и всеки път изхвърлят по малко поет въздух. Ще забележите как бебето спира да суче, отблъсква биберона и леко се изпъва.

Така или иначе, „паузата след оригване“ по време на храненето е препоръчителна.

Според Ан Бакюс, автор на книгата „Моето бебе от 1 ден до 3 години“, оригването няма чак такова значение, каквото обикновено му се придава. Тя смята, че някои бебета се задавят и силно се оригват, докато сучат, други изобщо нямат подобен проблем и се оригват веднъж или нито веднъж в края на храненето.

Това няма никакво значение, според нея. Оригването не е задължително и не е необходимо да будите бебето, ако е заспало докато суче, или енергично да го тупате по гръбчето. След като то приключи с храненето, вдигнете бебето, притиснете го леко към себе си, като брадичката му се опира в рамото ви, и гальовно го потупайте по гръбчето.

Ако в следващите десет минути не се оригне, без никакъв проблем можете да го сложите в креватчето.

Важно е да се знае, че бебетата често хълцат и са го правили още в утробата на майката. Не се притеснявайте – хълцането не създава проблеми и изчезва от само себе си. За да премахнете упоритото хълцане, дайте на бебето да пие или да суче.

* * *

По материали от „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс

Издателство „Слънце“

Снимки: iStock

Коментирай