Майчинство

Механизми на формиране на говора при малките деца

Редно ли е да говорим на „бебешки език“?

19.05.2016г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Между година и половина и двегодишна възраст равнището на говора при децата е твърде различно. Но за всички периодът е изключително важен за натрупване на речников запас от думи и за построяването на синтактични структури.

Постепенно детето се научава да преминава от думи към изречения, към заповедни, въпросителни или негативни фрази.

„Бебешкият говор“, при който се опростява артикулацията и изречението, ще продължи да съществува още известно време, но полека-лека ще отстъпи място на конструкции, по-близки до говора на възрастните.

Разлики в говоренето при децата

Говорните разлики при децата са големи. Някои почти не говорят, други имат в речника си дузина думи, а трети вече построяват изречение от две думи – „Тати тръгна“, „Иска торта“, „Не спи“.

Тези разлики нямат особено значение за бъдещето. Почти всички деца обаче могат да разпознават и да посочват с пръст рисунки, които назоваваме, разлиствайки книжка с картинки. Почти всички обичат да повтарят многократно, като ехо, думи или изречение, които са чували. Така децата упражняват произношението. То, разбира се, не е съвършено, но е най-доброто, постигнато от детето за момента.

Безсмислено е да го повтаряте. Достатъчно е да му отвърнете с правилната форма, за да я усвои постепенно.

Да говорим ли на „бебешки език“?

Нормално за неговата възраст е да си служи с бебешки словосъчетания, а не с литературни думи, когато назовава предмети и действия. Просто възрастните не бива да ги повтарят и да ги включват в своя речник. Дете, което чува да му се говори по следния начин: „Бебе боц кунката“, никога няма да се научи да говори правилно навреме.

Най-добре е да говорите с детето си нормално и простичко. Родители, придружаващи всяко детско откритие с нови, подхождащи за неговата възраст думи, допринасят за обогатяването на речника му. Само след няколко месеца то ще започне да го използва.

Силата на думите

Пристъпите на ярост се разреждат и отслабват, защото през това тримесечие детето е започнало да се изразява по-добре. То вече разполага с думи и изречения. Те са далеч по-ефикасни, когато иска да постигне целите си, отколкото гневът и крясъците. Обидите заместват ударите, думите изразяват очакването, желанията и разочарованията.

* * *

По материали от „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс

Издателство „Слънце“

Снимки: iStock

Коментирай