Майчинство

Биберонът или палецът – защо сученето е полезно за бебето?

И кога е време да го отучим от този рефлекс

13.06.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сученето е вроден рефлекс у бебетата. Той им е необходим, за да се хранят с майчината кърма. Но бебетата имат нужда да смучат нещо, дори когато не се хранят. Това ги успокоява и им помага да се справят с коликите.

Въпросът е дали да смучат палеца си или биберон?

Някои бебета бързо успяват да засмучат палеца си и така се успокояват. Други обаче не успяват. В такъв случай защо да не им помогнем да се успокоят, като им дадем биберон залъгалка?

Биберонът залъгалка е масово отричан, защото се смята за вреден, тъй като пренася мръсотия и превръща родителите в роби на децата си. Всъщност той помага на бебетата с колики или с храносмилателни проблеми да се успокоят. От гледна точка на удобството, палецът е за предпочитане, защото бебетата имат свободата да го лапат или пускат когато и колкото си поискат.

При палеца не се налага родителите да се намесват. Докато при биберона залъгалка това не е така. Но и с него има някои решения, които могат да помогнат. Например, можете да разхвърляте няколко биберона в креватчето на бебето, докато то спи. Така ще може във всеки един момент да намери биберон, когато му потрябва.

Проблемът с бибероните е, че някои деца привикват към тях твърде много и не могат да спрат да ги използват години наред. Затова всеки родител трябва да направи своя избор.

Сученето е истинска необходимост

Сученето е вроден рефлекс у бебето и то го прави спонтанно, за да се успокои и да се справи с емоциите, които го връхлитат. Нека уважим неговата необходимост. Само ще навредим, ако попречим на бебето да задоволи тази своя потребност, по какъвто и начин да действаме.

Дали ще избере палеца или биберона, това е от второстепенно значение. Но след като е придобило този навик, да го лишавате от него насила би било по-вредно от самия навик, ако разбира се, го смятате за вреден.

Единственият проблем, който би могъл да ви разтревожи е ако бебето смуче биберона или палеца си през целия ден. Нормално е, когато бебето е отпочинало, не е гладно, няма колики и просто си играе да не ползва биберона. Но ако вашето бебе се изолира от околния свят и винаги търси да сложи в устата си биберон или палец, тогава нещо не е наред.

Свързани статии

Кога е време да махнете биберона постепенно?

Отначало бебетата спят в кошчета. След приблизително четвъртия месец кошчетата преминават в креватчета с прозрачни стени. Обикновено стените на бебешките креватчета са мрежести. Детето ги използва, за да се катери и изправя, държейки се за мрежите или решетките.

Когато дойде моментът бебето да започне да се изправя и да изследва само околния свят, тогава е и време да го отучите постепенно от биберона. Използвайте прехласнатото му към други неща внимание, за да взимате биберона му. Давайте му го, само ако го търси настоятелно или ако се разплаче безутешно.

* * *

По материали от „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс

Издателство „Слънце“

Снимки: iStock

Коментирай