Майчинство

Родители, обърнете внимание и на по-голямото дете!

Защо е важно вниманието на родителите да е по равно между големите и малките деца

21.06.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да станеш батко или кака е наистина радост и нещо като да получиш повишение. Но означава също, че оттук нататък ще трябва да делиш времето на родителите си с неканения гост, който плаче, напикава се и дори не умее да играе...

Вероятно това си мисли или изпитва подсъзнателно по-голямото дете. Ето защо е важно родителите да му помогнат да намери своето място.

По-голямото дете трябва да разбере, че вашето отношение към него не се е променило, че сърцето ви просто се е уголемило. Затова, докато бебето спи, намерете време да се занимаете с по-голямото дете, да говорите и да играете с него. Напомнете му колко се гордеете, че е пораснало, колко го обичате и разчитате на него. Проявявайте разбиране към пристъпите му на ревност.

Ако бебето се е родило в семейство с повече деца, то ще се сблъска с многоброен комитет по посрещането. Вие, разбира се, сте подготвили по-голямото или по-големите деца, за да не се почувстват изоставени или разочаровани, а обогатени от появата на новия член на семейството.

По време на бременността ви те са били ентусиазирани и нетърпеливи да видят новото другарче в игрите. Идването на пищящото новородено, на което всички се възхищават, понякога променя всичко. Да не говорим, че мама му посвещава цялото си време и то спи в стаята с родителите!

При това положение лесно може да се появи ревност у голямото дете под формата на желанието отново да бъде бебе. Често се наблюдава така нареченото явление „регресивност“ (пак се напишква в леглото, говори като бебе и др.)

Всяко дете иска да е единствено и неповторимо в сърцата на родителите си. Само така съперничеството ще отстъпи място на съучастието. Много скоро бебето ще заобича своите по-големи братя и сестри. Ще дебне всяка тяхна поява, ще иска да бъдат около него и ще се смее и на най-малката им гримаса.

През първата година не всичко е идилично. В зависимост от възрастта си, по-големите деца могат да проявяват в различна степен съперничество или агресивност. Приемете ги като признаци на трудности, които заедно трябва да преодолеете.

Човек се учи на съвместно съжителство, на споделяне, на уважение към другия. Този период полага основите на умението за съжителство и изисква от родителите разбиране, обич и бдителност.

* * *

Източник: „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс

Издателство „Слънце“

Коментирай