Майчинство

Как да тълкуваме плача на бебето

Различните видове плач при бебетата

29.06.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плачът е единственият начин за комуникация при бебетата. Те плачат по различен начин в различните периоди от денонощието. Някои бебета плачат по-често и кратко през деня, други пък са спокойни през деня, но плачат по няколко часа нощем.

Темпераментът на всяко бебе е различен, тъй като то е индивидуална личност, въпреки че все още тя не е достатъчно изградена. През първите няколко седмици от живота на бебето то се научава да свиква със заобикалящата го среда, дори свиква с режимите на своите родители.

След изминаването на този период на начална адаптация родителите започват да забелязват различни видове плач, провокирани от различни причини.

Как да тълкуваме плача?

Бебето може да плаче от скука

Началният период на развитие на бебето е свързан с опознаване на света и ежедневно учене на нови неща. Когато оставите бебето само в стаята за дълго то започва да плаче от скука, защото няма занимание, а и защото не се случва нищо ново и любопитно, което да поддържа интереса му.

Дайте му някаква играчка, за да се занимава с нея и да си прави само игри. Бебето има нужда и от компания, затова не го оставяйте прекалено дълго само, дори да се е успокоило след получаването на играчката.

Докато работите или правите нещо оставете бебето по корем в легълцето му. То обича да наблюдава. За него всяко ваше действие е интересно и ново. Така плачът ще престане, поне за известно време.

Бебето може да плаче от яд или гняв

С течение на времето на бебето му се иска все повече да докосва и да си играе с някакви предмети. Ако му забраните или изтръгнете предмета от ръцете му, то ще се разгневи от обида и яд.

Ето как идва сърдитият и гневен плач, при който бебето почервенява досущ като възрастен ядосан човек. Бебето започва да надава силни викове в стремежа си да привлече още внимание.

Няма решение на този проблем. Всяко дете трябва да се научи да понася забраните и отказите, независимо колко малко е то.

Бебето може да плаче от страх

Плачът, предизвикан от страх е разпознаваем по колебливото му започване. Бебето не знае какво точно се случва пред лицето му и бавно започва да намръщва вежди и очички като сълзите идват доста по-късно.

Бащите могат да предизвикат резки изблици на страх, особено ако имат мустаци или бради. Посещенията при лекаря могат да отключат силен плач от страх, което доказва интелигентността и паметовите способности на вашето бебе, свързващо лекарят с нещо неприятно.

Плач от глад

Гладът е най-честата причина за плач у бебетата. Те плачат така силно, защото наистина изпитват болка при глад. Затова не е добре да ги оставяте да се наплачат, само защото не искате да разваляте графика на хранене. Нахранете бебето веднага.

Плачът от глад се познава по плавното му започване с леко мрънкане и отделяне на слюнка. След това се засилва и прераства в гневен и яростен плач.

Свързани статии

Плач от умора

Този вид плач е разпознаваем по хленченето в началото му. Бебето мрънка, напъва се, сякаш иска да ака, издава гърлени звуци, мята главичка. Когато не регистрирате тези сигнали, то започва да плаче все по-силно и да гледа сърдито.

Плач при неразположение

Когато бебето има някакво неразположение, плаче кратко, но с няколко повторения. Поводът може да е наакана пелена, обрив, кожни проблеми, колики. Неудобството идва на талази и кара бебето да плаче на пресекулки с известни интервали.

Плач от болка

Плачът от болка се характеризира с най-силни и пронизителни викове и писъци. Бебето може дори да започне да се задушава. Лошото е, че много трудно може да се разбере какво точно е предизвикало тази болка. Лекарят ви ще ви помогне в тази задача.

* * *

По материали от „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс

Издателство „Слънце“

Снимки: iStock

Коментирай