Майчинство

Да спи ли детето в самостоятелна стая?

Големият въпрос, който си задават много родители

13.07.2016г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпросът дали детето да спи самостоятелно от самото начало тревожи всеки родител. В миналото цялото семейство е спяло в едно помещение, а често и на едно легло. Сега разбиранията са по-различни и са в посока на изграждането на самостоятелността на детето от най-ранна възраст.

Общоприетата идея на много родители при подреждането на жилището за младото семейство е да се стремят да осигурят отделна стая за всяко дете. Затова и днес е широко разпространено мнението, че през първите месеци детето трябва да разполага със собствена стая, в която да спи само. Родителите искат отрано детето да стане самостоятелно.

Понякога в името на тази автономия пренебрегват неговата нужда от сигурност, човешка топлота и презастраховане. Ако обаче разпитаме по-големите братя и сестри ще установим, че те често предпочитат да живеят заедно. В повечето случаи констатацията е вярна, но тя най-много се отнася за деца от един и същи пол и с малка възрастова разлика.

Да заспи, докато се боричка с друг под завивките, и да се буди до него, е добро начало и край на нощта. Възрастните, които живеят като двойка, са наясно!

Общата стая предлага немалко предимства. Тя помага на детето да се пребори с нощните демони. Спейки в една стая децата се научават да правят място на другия, да преговарят, да се съобразяват с другия. Увеличава се тяхното усещане за солидарност и уважение към тайните и личното пространство на останалите.

Всяко дете от делящите обща стая се научава да уважава другия до себе си, неговите лични вещи и играчки.

Обикновено малките деца предпочитат да заспиват при открехната врата. Това показва до каква степен изпитват нужда да се чувстват свързани с останалата част от семейството, с онези, които продължават да живеят и да дишат в съседство.

Необходимо ли е да разделяте децата, които предпочитат да живеят заедно в една по-задушевна, братска обстановка, дори и да възникват конфликти? На възрастта от 2 до 3 години децата не искат самота, а жизнерадост. Разполагате с толкова стаи, колкото и деца? Ако сте от тези щастливци с достатъчно място в дома, просто превърнете едната стая в място за общи игри, а другата в обща спалня.

Свързани статии

За единствените деца

Присъствието на домашен любимец може да се окаже много полезно. Той дава необходимата компания на детето през деня и нощта. Някои родители отказват домашният любимец да спи с детето, въпреки че то си има легло и достатъчно място в стаята.

Сигурно е, че детето ще се чувства по-защитено, ако заедно с домашното животно делят ако не една спалня, то поне една стая през нощта.

* * *

Из „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс

Издателство „Слънце“

Снимки: iStock

Коментирай