Майчинство

Какво да очаквате от първата среща с бебето си?

Първите минути и часове след раждането

20.07.2016г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Първите минути след раждането са много важни за изграждането на връзката между майката и бебето. След като то се появи на бял свят и ако всичко е наред, бебето ще бъде поставено на корема ви, за да се опознаете по-добре.

Какво да очаквате след това?

След като подържите бебето си, погалите го по гръбчето и му позволите да усети кожата и гласа ви, медицинската сестра или акушерката ще го отнесат за неколкоминутен преглед и манипулации – отпушване на дихателните и храносмилателните пътища, поставяне на капки за очи, разпознавателна гривничка на ръчичката му.

Може и да изкъпят бебето пред вас, но това се случва по-рядко. И ако всичко е наред, след час или два ще останете двамата сами и ще можете на спокойствие да се опознавате.

През следващите часове

Ако раждането е преминало нормално, бебето остава за около два часа при майката в родилната зала. Ако е в кувьоз, помолете да го преместят близо до вас, така че да го достигате. Може да се изненадате, че вашето бебе е будно, кротко и съсредоточено. Сякаш вече е забравило „бурята“, от която е излязло.

В този момент новороденото е напълно готово да възприема вашия поглед, докосването ви, гласа ви. Не се съмнявайте, че то разбира как го посрещате.

Снимка: iStock

Взаимно настройване

Така понякога специалистите наричат връзката, която се изгражда между новороденото и майка му и баща му. Настройването започва още със самото раждане.

Свързани статии

През това време:

  • Говорете му нежно, пожелайте му добре дошло на белия свят;
  • Продължете да го галите по главичката и гръбчето, по цялото тяло – истински нежни и бавни милувки, които освен удоволствието, което ще доставят и на двама ви, се отразяват благоприятно на бебето от психологическа гледна точка;
  • Ако ще кърмите детето си, още отсега го поставете на гърдата си;
  • Обменете с таткото първите си впечатления и го помолете да направи първите снимки на вашата рожба.

Ако по здравословни причини, свързани с вас или бебето не можете да сте заедно в първите часове след раждането, не се поддавайте на разочарованието, а още при първа възможност, с удвоено внимание и нежност, наваксайте изгубеното време.

* * *

Из „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс

Издателство „Слънце“

Коментирай