Майчинство

Как да научим детето да се къпе само?

Полезни съвети преди детската градина

02.08.2016г. / 10 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Самостоятелността на детето между 2 и 3 години е много важна. Това е периодът, в който детето тръгва на детска градина и му е нужна известна самостоятелност. То трябва да може само да се облича, съблича и най-вече само да се мие.

Много родители смятат, че на тази възраст детето е прекалено малко, за да се грижи само за собственото си тяло. Но след като именно това е периодът на желанието на децата да правят всичко сами, възползвайте се от него, защото ще му е полезно в близко бъдеще.

Детето отговаря за собственото си тяло

Всъщност няма да оставите детето само в банята и да отидете да вършите нещо друго. Докато съществува опасност от удавяне (до четири-петгодишна възраст детето може да се подхлъзне и да се удави в малко вода), някой трябва да стои до него през цялото време в банята.

Веднага щом това е възможно, детето трябва да носи отговорност за всичко, свързано лично с него, с неговото собствено тяло – да се храни самичко, да се мие, да пишка, да се бърше, да се съблича и облича.

Защо да не се възползвате от възрастта, когато детето настоява „да прави всичко самичко“, за да го окуражите и да го научите да се справя?

Снимка: iStock

Как да научим детето да се къпе само?

Привлечете вниманието на детето към начина, по който вие се справяте: в зависимост от вашите предпочитания – с ръка, с тривка, с гъба, със сапун, с гел-душ.

Посочете му кои места не трябва да се пропускат: зад ушите, между пръстите на краката, дупето и други.

За да му е приятно да се мие, подарете на детето тривка във формата на мишле или друга животинка, гъба, която прилича на плод, сапун като сърчице и други подобни идеи.

Свързани статии

Сложете на дъното на ваната гумена или хартиена постелка против пързаляне.

После го оставете да се справя само! Няма значение, че детето ви не се мие по всички правила и следва приблизително вашите указания. Няма опасност да излезе мръсно, ако си е поиграло в топлата вода поне петнадесет минути. Важното е добре да се изплакне, като става, като се потапя във ваната, пълна с вода или със струята от подвижния душ.

Ако искате да сте напълно сигурни за чистотата на детето си, бихте могли да продължите да го къпете веднъж седмично, например в дните, когато миете косата с шампоан. През останалите дни благодарение на вашите съвети, то ще се справя като голям човек!

* * *

Из „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс

Издателство „Слънце“

Коментирай