Майчинство

От какво най-много имат нужда тийнейджърите?

На вниманието на родителите

31.07.2016г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тийн възрастта е труден период за повечето деца. Някои преминават през него сравнително по-лесно от други. Но в цялостен план периодът на израстването е белязан от много динамика, тревожност, депресивни състояния, промени в настроението, лутане.

Всичко това е предизвикано от драстичните промени в тялото на детето, което се превръща във възрастен не само физически, но и психически.

Колкото и съпротива да оказват тийнейджърите в този момент, те всъщност имат дълбока нужда от родителите си. Ето защо подходът на възрастните трябва да е адекватен.

От какво имат най-много нужда тийнейджърите в този труден период?

Вашето присъствие

Предвид бурните хормонални промени в организма на детето, то често ще се бунтува срещу вас и вашите методи и мнения. Не бързайте да налагате строгостта си, въпреки че в някои моменти тя е необходима.

По-важно е детето да знае, че вие сте до него в трудните моменти. Покажете, че вие сте му опора – физически и емоционално. Тийнейджърите са склонни да възприемат по-трудно близостта на родителите си, защото този период е характерен именно с дистанцирането в търсене на себе си.

Ето защо винаги, когато усетите, че детето има нужда от вас му показвайте, че сте там и ще бъдете негова подкрепа.

Покажете добри слушателски умения

Изслушвайте детето. Не бързайте с укоряването и изразяването на вашето несъгласие с неговите гледни точки. Факт е, че всеки родител критикува детето си, защото иска да го насочи към правия път и да изгради ценностите му, но е важно и детето да има своето мнение.

Така ще изгради самочувствието си, ще повиши самооценката си и ще бъде по-уверено в себе си – все качества, необходими в реалния живот на възрастните.

Изслушвайте и коригирайте косвено, когато това се налага. Не притискайте тийнейджъра си със своето мнение още преди да сте чули неговите гледни точки.

Слушането е важно не само при взимането на решения. Когато детето има проблем най-много има нужда от слушател в лицето на родителя си. Много често в тази възраст децата предпочитат да крият от родителите си, защото изпитват срам.

Ако съумеете да докажете на детето, че вие сте човекът, на когото то може да разчита в трудните моменти, и за двама ви ще е много по-лесно да преминете през този период.

Свързани статии

Давайте насоки, не съвети

Даването на съвет е много важно, но не трябва да се случва непрекъснато, а само когато има нужда.

През останалото време просто давайте насоки на детето си. Правете го така, че то да не усети пряко, че го наставлявате. Така ще успее да изгради силен характер и ще може да се справя само, да взима решения и да се учи от грешките си.

Непрекъснатото пряко наставляване и даване на конкретни съвети, приличащи на команди, само прави детето по-неоправно.

Разговаряйте, но по начина на детето

Влезте в тона на детето. Опитайте се да се доближите до него, но без да се вдетинявате. Все пак и то трябва да поеме от зрелия ви опит и стил. Създайте добра симбиоза. Така хем ще скъсите дистанцията и ще накарате тийнейджъра ви да се отпусне пред вас, хем ще му предадете и от своята мъдрост и зрялост.

Снимки: iStock

Коментирай