Майчинство

Има ли детето ми въшки?

Как да познаете, че детето ви се е заразило с малките гадинки?

28.08.2016г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Малките деца не са застраховани срещу въшки. За съжаление този проблем често се появява особено в детската градина или в училище. Децата невинаги са наясно и не могат да открият, че имат подобен проблем. Но родителите могат да пуснат в действие наблюдателността си. 

Какви са сигналите, че детето ви може да има въшки?

Чешат се непрекъснато

Децата понякога се чешат без особена причина. Но ако сърбежът се превръща в натрапчив, а чесането става неистово, обърнете внимание. Това е един от най-явните сигнали, че заразяването с тези паразити дори вече е напреднало.



Проблеми със съня

Сърбежът пречи на децата да спят. Те се будят често, не могат да заспят, стават нервни и неспокойни. Много характерни са проблемите със заспиването. 

Поява на пърхот

Пърхотът е нехарактерен за малките деца. Обикновено възрастните страдат от този кожен проблем. Но ако детето има въшки, те дразнят кожата и причиняват условия за поява на пърхот. 

Обриви около врата и слепоочията

Дразненето от въшките и хранещите се с клетки от епителната тъкан гниди предизвикват дразнене, зачервяване и малки подутини, приличащи на плюски. Огледайте врата и главата на детето. Ако се наблюдават подобни оплаквания детето може да има въшки. Чесането също допълнително усложнява състоянието. 

Подутини по лимфните възли

Силното чесане в комбинация с нечистотиите, които въшките оставят по детския скалп могат да предизвикат възпаление и инфекции в невръстния организъм. Ето защо при наличие на въшки в косата на детето могат да се наблюдават и подути лимфни възли. 

Ако изключите вирусна инфекция следващото, за което трябва да помислите е дали да не прегледате косата на детето за въшки. 

Преки следи от въшки

Явен симптом, че детето има въшки са яйцата и гнидите. На мокра коса си личат най-много, особено ако детето е с тъмна коса. Те са по-светли и се открояват. За най-щателна проверка използвайте гребен. С него ще разрешите и разделите косата, така че да имате добра видимост.

Снимки: istock

Коментирай