Майчинство

3 неща, които можем да научим от истинските родители

Те ценят индивидуалността

20.10.2016г. / 17 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Спомнете си вашето детство. Имаше моменти, в които вие мечтаехте да станете балерина, лекар и какво ли още не. Мечтите и желанията ви бяха истински. Но все се намираше някой възрастен, който ви казваше, че те са нереални, защото ви липсва потенциал. Родителите преди и родителите сега се различават. Отличават се и едни, които ще наречем истинските.

Те са убедени в това, че всеки човек е уникален с това което е и носи със себе си на този свят. Истинските родители виждат потенциала, когато някои други възрастни биха казали „Пълна глупост!“Има три много важни неща, които можем да научим от тях за възпитанието на децата. Вижте кои са.

Показват интерес

Не всички родители знаят какво е да покажеш интерес към децата си или все пак проявяват някакви усилия, които са погрешно приети от малките. Показването на интерес може да е онзи момент, в който вие им показвате вашата колекция, която сте събирали като малки, да споделите снимки, грамоти и приятни спомени от ваши постижения.

Споделяте какво ви е харесвало да правите, да четете, спортувате. Водите диалог с децата си, питате ги за мнение, за техните желания и чувства. Част от това да проявявате интерес се крие и в това да слушате.

Снимка: istock

Ценят индивидуалността

Истинските родители не се опитват да принудят децата си да се поберат в техните очаквания. Те са любопитни и развълнувани да чуят и видят техните оригинални идеи. Приемат талантите на децата си, обичат ги такива каквито са, дават им свобода, а когато не постигнат желаните резултати, насърчават ги да не се отказват, помагат им, а не ги порицават.

Свързани статии

Оставят децата да намерят своя път в живота

Това не означава, че истинските родители са пасивни по отношение на изборите на децата си. Те участват активно, предлагайки своите съвети и емоционална подкрепа. Истинските родители разбират, че децата им имат свой свят, който е различен от техния, когато те самите са били деца. Знаят, че малките се нуждаят от постоянна подкрепа и развитие, за да се движат напред.

По материали от psychologytoday

Коментирай