Майчинство

Лакоми и злояди бебета – как да подходите?

Съвети за хранене при бебетата

26.10.2016г. / 15 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храненето на бебето може да се окаже истинско предизвикателство за някои майки. Не всички бебета са съгласни да ядат точно толкова, колкото сте им определили. Някои мъничета са злояди, други са лакоми.

Злоядите бебета

Не можете да накарате бебето да яде насила. Няма нищо страшно, ако не изпие съдържанието на шишето, което сте му приготвили. Проблемите с храненето възникват, когато бебето свързва изяждането на супата с притесненията на майката.

Храненето за бебето е извор на приятни усещания и на пълна задоволеност. Това е и ценен момент за нежно общуване. Накарате ли го насила да поеме количеството храна, което вие смятате, че му е необходимо, детето губи връзката със собствените си вътрешни нужди.

Евентуално може да изгуби и удоволствието от храненето.

Малкото дете се нуждае най-вече от обич и храната ще бъде добре усвоена, ако храненето е любим момент на общуване. Затова не се притеснявайте и не бъдете строга: хранителното равновесие на вашето дете зависи от психологическото му състояние и радостта от живота.

Някои бебета още с раждането си се проявяват като злояди. Те обръщат глава при вида на шишетата или на грижливо приготвените пюрета. Майките се тревожат и не знаят как да реагират. Дали бебето се е нахранило? Да не е болно?

Лакомите бебета

Други бебета искат още. Те винаги огладняват преди определеното време и лакомо се нахвърлят на храната. До каква степен трябва да увеличим дозата?

Майките много лесно се притесняват за хранителните особености на бебето си и всеки ден се питат дали храната му е достатъчна. Отговорът е: да. Доверете се на бебето – то знае от какво има нужда. Когато е гладно, яде. Ако спира да яде, бута шишето или не иска пюре, това означава, че е сито.

Свързани статии

Дори храната му за деня да не е достатъчно уравновесена, то погледнато за цялата седмица, тя със сигурност е пълноценна. Затова няма смисъл да се тревожите, особено ако теглото му и ръстът са в норма.

Ако детето ви иска да яде още, може би е в период на бърз растеж. В такъв случай обсъдете с вашия педиатър какви количества храна да поема. Важно е да не прекалявате с бебешките брашна и захарта заради опасността от затлъстяване. Иначе нека се храни колкото иска.

Апетитът на бебето, също като при нас, възрастните, е различен всеки ден, затова трябва да се съобразявате с нуждите му.

* * *
Откъс от „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс
Издателство „Слънце"
Снимки: iStock

Коментирай