Майчинство

Първи ден в детската градина – как да го направим по-лесен?

Кризисният първи ден в детската градина е труден за малкото дете, но и за родителите

05.12.2016г. / 15 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отиването за първи път на детска градина в много случаи е кошмарно. Детето може да реагира по всевъзможни начини. Дори и да сте следвали разни съвети преди тръгването на градина, напълно е възможно вашето дете, заразено от общата атмосфера, да се вкопчи във вас, когато го оставяте в градината.

В момента неговата голяма мъка и стичащите се сълзи ще ви натъжат, ще ви отчаят и ще изпитате чувство за вина. Първият ден, както всички майки, и вие тичешком ще отидете да го вземете по обяд или в ранния следобед.

Този мъчителен период няма да продължи дълго. Ще трае една или две седмици най-много, ако обаче следвате няколкото малки съвета, доказали своята ефективност.

Приятен и успокояващ опит

* Още първата сутрин събудете детето доста рано, за да не се налага да го притеснявате. Не се нервирайте и не го карайте да бърза.

* Нека спокойно да закуси: пригответе му любимата закуска.

* Сложете му лесни за събличане и събуване дрехи и обувки.

* Пъхнете в джобчето му носна кърпичка, в която сте капнали няколко капки от обичайния ви парфюм, който да му напомня за дома. То да може да го стиска в ръчичка, без другите да забележат. В другия джоб сложете нещо сладко, което то с удоволствие ще открие.

* В торбичката с неговото име поставете комплект дрешки за преобличане и любимата му играчка, която ще го успокоява или приспива следобед. На двете зашийте името на детето, напишете го също на обувките, на якето.

Обяснявайте и успокоявайте

Спокойно обяснете на детето, че то ще идва тук всеки ден, също както вие ходите всеки ден на работа, изобщо както правят възрастните. А след следобедния сън ще дойдете да го вземете, а пък може и след като обядва.

* Бъдете толерантни: възможно е няколко дни да не спи спокойно или да не се храни, да е по-нервно, да започне отново да се напишква в леглото. Всичко това ще отмине бързо.

* * *
Из „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс
Издателство „Слънце“
Снимки: iStock

Коментирай
Здраве и красота