Майчинство

Как да научим малките си дъщери да обичат телата си?

Много важен урок за родители

23.01.2017г. / 08 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-честите проблеми при подрастващите момиченца е неодобрението на телата им. Ако се задълбочи това неодобрение може да доведе до тежки психически проблеми, депресия, анорексия и булимия, ниско самочувствие, срам от собственото тяло.

Ролята на родителите и най-вече на майката е да предпази малката си дъщеря от попадане в този омагьосан кръг.

Как бихте могли да помогнете на малкото си момиченце да обича тялото си и да се радва, че живее в него?

Спрете да коментирате тялото ѝ

Няма родител, който да прави нещо от лошо чувство към детето си. Всички усилия и думи на родителите са провокирани от стремеж да научат децата, да им покажат правилния път, да им предадат своите ценности и умения.

Да, обаче понякога просто подходът е грешен. Човек не си дава сметка колко погрешни са методите, по които се опитва да помогне. Ето защо непрекъснатото коментиране на недостатъците на тялото на малката ви дъщеричка няма да ѝ помогне да промени нагласата си, а тъкмо обратното – може да потъне в дълбока емоционална дупка с времето.

Спрете да говорите лошо за собственото си тяло

Целулит, стрии, увиснала кожа, всички онези малки бръчки, които не харесвате са винаги в центъра на вашето мрънкане. Спрете да го правите! Най-вече въздържайте се да го правите пред малката си дъщеря. Отместете нейния фокус от всичко онова, което ви кара да изпитвате срам и неудобство от тялото си, защото подсъзнателно ще ѝ го вмените и на нея.

Тя ще израсне в среда на омраза към собственото тяло. Ще се научи, че трябва да го крие и да се стреми винаги да го прави по-красиво и изящно. Така никога няма да е доволна от резултата, а това ще ѝ носи само душевно страдание.

Вместо това показвайте обичта си към собственото си тяло. Опитайте се да ѝ вмените колко трябва да се радва такава, каквато е. Защото ще трябва да живее в това тяло през целия си живот. Ако не обичаш и харесваш сам себе си, как ще бъдеш щастлив?

Не ѝ повтаряйте непрекъснато, че е красива

Похвалите за външния вид на малкото момиченце е препоръчително да са по-пестеливи. Не е добре и да ги няма изобщо, но и не трябва да чува непрекъснато колко е прекрасна. Защото така ще свикне да разчита единствено на прелестния си външен вид и няма да се стреми към вътрешно съвършенство.

Обръщайте внимание на това какво могат да правят телата

За да възпитате любов към тялото у малката си дъщеричка, научете я на всички невероятни неща, които тялото е способно да прави. То е гъвкаво, изящно, красиво, силно, може да правите с него всякакви неща. И не оставяйте всичко само на думите – правете заедно с дъщеря си всички тези прекрасни неща!

Обяснете ѝ колко хубаво е разнообразието от женски тела

Винаги, когато ви се удаде удобен случай да похвалите разнообразието на женските тела с всичките му форми и големини, правете го пред дъщеря си. Нека знае, че всяка жена носи своя собствена красота, с която да се гордее.

Посочвайте положителните черти

Не само посочвайте положителните черти на нейното тяло, но и на вашето собствено. Освен това научете малкото си момиченце да подчертава своите предимства, за да повиши сама самочувствието и увереността си.

Така малкото ви съкровище ще порасне обичащо тялото си и чувстващо се добре в собствената си кожа. Важно е, защото друга кожа и друго тяло няма да има!

Снимки: iStock

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
И Вие , медиите, спрете да ни натрапвате хорица, които не се харесват и се подлагат на физически манипулации с цел да си подобрят психическия комфорт. А също и прилежащите касапи и маскировчици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар