Майчинство

Как да разберете дали страдате от мастит?

Симптоми и лечение

13.02.2017г. / 12 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кърмите вече шест седмици, когато забелязвате, че едната ви гърда е зачервена, подута и ви боли. Освен това изпитвате силна умора, но я отдавахте на среднощните кърмения. Сега обаче се питате дали е само това.

Има ли и друг проблем?

Най-вероятно, да. Възможно е да имате мастит, което буквално означава възпаление на гърдата. Появява се най-често през първите три месеца след раждането. Гърдата обикновено е зачервена, подута, болезнена и топла. В повечето случаи засяга само едната гърда, рядко и двете.

Каква е причината?

Маститът възниква в резултат на попадането на бактерии в гърдите (обикновено през млечните канали или нараняване на кожата на зърното). Не забравяйте, че в устата на бебето ви има бактерии, така че ако зърната ви са напукани или разранени, рискът от инфекции се повишава!

Вероятността от мастити нараства и ако и преди сте имали подобен проблем, запушване на канали, или ако използвате само едно неизменно положение за кърмене на бебето.

Кои са най-често срещаните признаци на мастит?

Освен зачервяването, подуването и болката, някои жени изпитват грипоподобни симптоми, чувство на изтощение, повишена температура (над 38 градуса), болки и парене при кърмене.

Ако се чувствате уморена и имате болки, ако вдигате температура и ви тресе, много вероятно е една от гърдите ви да е възпалена. Понякога тези признаци се появяват още преди мястото да се подуе и зачерви. Важно е да отидете на лекар, за да ви предпише евентуално антибиотици за борба с инфекцията.

Задължително ли е да пия антибиотик?

Зависи от случая. Възможно е да имате болезнени, подути гърди и без инфекция (особено ако не вдигате температура). Но така или иначе трябва да се консултирате с лекар, защото е трудно да се определи дали имате инфекция. Като специалист той най-добре ще ви насочи и при нужда ще определи лечение.

Ако не лекувам мастита, ще изчезне ли от само себе си?

Не! пренебрегването на симптомите в никой случай няма да ги накара да се махнат. Така само бихте се изложили на риск от нещо по-опасно, наречено абсцес. Абсцесът представлява събиране на гной и се получава, когато дадена инфекция не се третира правилно. Тогава обикновено се налага хирургична намеса и дренаж (което определено не бихте желали). Така че и при най-малкото подозрение за инфекция, незабавно потърсете медицинска помощ.

* * *
Из „Наръчник за оцеляване на младата майка“ от д-р Дженифър Уайдър
Издателство „Кибеа“
Снимка: iStock

Коментирай