Майчинство

Да бъдеш майка...

Можем ли да сме идеални майки и има ли изобщо нужда от това?

18.05.2017г. / 11 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бебето е нов член на семейството и преобръща всичките ви навици. През първите седмици, когато цялото внимание е насочено към него, всеки от семейството ще трябва да намери своето ново място.

Да бъдеш майка

Вярно е, че в началото бебето изисква постоянно внимание. Тези майчини грижи са напълно нормални. Но да оставате у дома изолирана, единствено в компанията на бебето и да се грижите само за него, не може да продължава дълго. Вие сте човешко същество и полека-лека ще трябва отново да се погрижите за себе си и собственото си състояние.

Грижата за себе си

Какво е физическото ви състояние? Не е ли време:

* да започнете с подходящи физически упражнения;

* да се храните балансирано, за да се разделите постепенно с килограмите, натрупани по време на бременността;

* да отидете на козметик и фризьор;

* да си почивате всеки път, когато бебето спи;

Домакинските дейности трябва да бъдат максимално организирани и опростени.

Например:

* Пазарувайте храните по интернет, които да ви доставят у дома, ползвайте фризер и микровълнова фурна за бързо подгряване;

* Приготвяйте бързи и лесни ястия.

* Семейството да се облича предимно с дрехи от материи, които не изискват гладене.

* Помолете родителите си да ви подарят цялостно почистване на дома от фирма, стига да имат тази възможност.

* Разпределете къщната работа между „големите“ у дома – деца и възрастни.

Бъдете снизходителна към себе си

Ежедневните грижи при отглеждането на детето са трудна задача. Да намериш своята собствена истина сред многобройните съвети от книгите, от бабите или приятелките, както и от собствения си здрав разум, понякога става след дълги колебания и с немалко притеснения.

Свързани статии

Идеалната майка

Внимание! Идеалната майка съществува единствено в списанията и в телевизионните сериали. Вие сега се учите да сте майка. Това изисква време и усилия, интуиция и обич и не се постига още от първия ден. Може би, когато родите петото си дете, всичко ще става по-лесно. Засега вие сте такава, каквато сте.

Сблъсквате се с нормалните трудности за една майка на нормално бебе. Ето вашето мъниче. То ви прави майка и именно то ще ви помогне да станете добър родител. Отнася се с истинско разбиране към вас. За него вие сте всичко, то ви приема такава, каквато сте – с вашите притеснения и несръчност, но и с огромната нежност, която проявявате към него.

Не се сравнявайте с никого: вие, вашето дете и неговият татко изградете едно трио. Опитайте се да се отпускате и да си почивате. Отделяйте повече време за игра и нежни закачки, за общуване с вашето бебе, отколкото за изчисляване на количеството мляко, което е погълнало, или за времето, което е прекарало в сън.

Вие сте идеалната майка за това дете! То не би могло да намери по-добра, и повярвайте – не си и мечтае за друга!

* * *

Из „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс
Издателство „Слънце“
Снимки: iStock

Коментирай